Na slovensko-avstrijski meji begunci nadzorovano zapuščajo Slovenijo

Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona Foto: Anže Petkovšek Gornja Radgona
Iz sprejemnih centrov po vsej Sloveniji je proti avstrijski meji danes odšlo več sto beguncev in migrantov. Mejo tudi brez vsakršnih težav prečkajo.
Oglej si celoten članek

Kot vse kaže je Slovenija kljub temu, da je predsednik vlade Miro Cerar izpostavil, da humanitarnega koridorja čez naše ozemlje ne bo, vzpostavil prav nekaj podobnega. Po vstopu na slovensko ozemlje begunce in migrante, ki ne zaprosijo za mednarodno zaščito, za le eno noč namestijo v začasnih centrih na severovzhodu Slovenije. Od tam pa imajo naslednji dan do želene Avstrije pred sabo le še nekaj kilometrov.

Skoraj 400 prišlekov je Slovenijo zapustilo v Gornji Radgoni

Natančno 387 beguncev in migrantov so slovenski policisti danes zjutraj obvestili, da bodo lahko kmalu zapustili začasne namestitvene prostore v Gornji Radgoni, kamor so jih pripeljali včeraj iz mejnega prehoda Rigonce. Tako kot včeraj 188 ljudi je tudi danes okoli 14. ure četica veselih obrazov v spremstvu policije previdno po pločniku mahnila proti meji. 

Iranec Mohsen Asiri iz Isfahana me je povprašal, ali je meja z Avstrijo odprta in ali mu bodo vzeli prstne odtise. Kljub grožnjam Avstrije, da bo meje zaprla in v Slovenijo vrnila vse begunce in migrante se to ni zgodilo. Takoj za mostom čez Muro je skupinico pričakala policija in prostovoljci, ki so jih evidentirali in nato odpeljali naprej v zbirne centre. V slabi uri so uspeli popisati in odpeljati vse. 

Iranec Asiri, ki potuje s skupinico še 20 drugih sodržavljanov, je povedal, da želi Avstrijo zapustiti čim prej. Odhaja na Norveško, kjer bi rad končal še magisterij ekonomije. "Če ne bom dobil azila? Ne vem, kaj bom naredil, morda bom poskusil še na Nizozemskem," je odločen Asiri, ki pravi, da se kljub vladavini nekoliko bolj liberalnega Hasana Ruhanija ni kaj dosti spremenilo. "Leto dni sem živel tudi v Turčiji, a tudi to ni država zame. Nobene svobode ni."
 

Foto: Anže Petkovšek Šentilj "Hvala, Slovenija! Hvala vam!"

Tudi na Šentilju je skupinica kakih sto – v večini Iračanov – ljudi, ki so jih včeraj namestili v Pomurju danes okoli 17. ure brez težav prečkala avstrijski mejni prehod. Manjši zaplet je nastal le zato, ker je skupinica prebežnikov, ki je mejo prestopila včeraj pri Obrežju, na poti do mejnega prehoda zašla tudi na avtocesto. Nekateri so razdaljo prepešačili, drugi za del poti vstopili na avtobusu ali celo taksi. Vsi pa so nato po nekaj minutnem čakanju, da se je nabrala večja skupina ljudi, ob vzklikanju "Hvala, Slovenija! Hvala vam!"odšli v Avstrijo. Novo državo, ki jo večina hoče le prečkati.  
 
Tako kot v Sloveniji so tudi v Avstriji tujcem izdali dovoljenje za začasno zadrževanje v državi, zato imajo tudi omogočeno prosto gibanje. 
Foto: Anže Petkovšek Šentilj Foto: Anže Petkovšek Šentilj
 
Foto: Anže Petkovšek Šentilj
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.