Na sojenju predvajali EKG posnetke ob usmrtitvi prašičev

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Kaj dokazujejo posnetki EKG prašičev, ki so jim vbrizgali kalij?
Oglej si celoten članek

Sojenje zdravniku Ivanu Radanu, ki traja že več kot dve leti, se je le premaknilo z mrtve točke. Sodnemu senatu, ki mu predseduje ljubljanski okrožni sodnik Martin Jančar, so danes predvajali EKG srca prašičev ob usmrtitvi. Posnetke je komentiral avstrijski izvedenec Wolfgang Kröll.  Pojasnil je, da je EKG posnetek ob smrti prašiča, ki mu niso dali kalija, podoben tistemu, ki je nastal ob smrti 83-letnega bolnika, ki naj bi mu Radan dal kalij.

Ivanu Radanu tožilstvo očita štiri umore na smrt bolnih pacientov, ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog.

V Avstriji na fakulteti za veterino so posneli EKG prašičev, ki so jim vbrizgali smrtni odmerek kalija. Eksperiment so izvedli, ker se avstrijski izvedenec ni strinjal s strokovno pričo tožilstva dr. Matejo Lopuh glede obnašanja srca v primeru smrti zaradi kalija. Kröll je trdil, da lahko EKG v tem primeru pokaže le še ravno črto, Lopuhova pa je zatrjevala drugače in se pri tem sklicevala na študije ameriških usmrtitev s kalijem.

Predvajali tri posnetke EKG prašičev ob smrti

Danes so tako predvajali tri posnetke EKG srca ob usmrtitvi prašičev. Prvi prašič je izkrvavel, drugemu prašiču so vbrizgali veliko količino kalija, tretji pa je imel okvaro srca in so mu prav tako vbrizgali kalij.

Avstrijski izvedenec je na podlagi posnetka pojasnil, da so pri živali, ki je izkrvavela, na EKG še možna določena nihanja, potem ko srce neha biti in je večinoma EKG črta ravna. Nihanja so posledica elektromehanskega delovanja v posameznih vlaknih v srcu, čeprav ta več ne iztiska krvi. Po izvedenčevih navedbah se takšen EKG posnetek ne razlikuje od posnetka Radanovega bolnika, za katerega tožilstvo trdi, da je dobil smrtonosni odmerek kalija.

Pri drugih dveh posnetkih, ki sta bila narejena pri prašičih, ki sta dobila odmerek kalija, pa potem, ko je prišlo do ravne črte na EKG, ni več nobenih nihanj, je pojasnil Kröll.

Poskuse na živalih je odobrilo avstrijsko zvezno ministrstvo za raziskave in prašiči niso bili usmrčeni zato, ker je samo on tako želel, ampak bi bili tako ali tako usmrčeni, saj so prej na njih izvajali poskuse.

Izvedenčeva stališča razbremenilna za Radana

Kröll in Lopuhova sta v marsičem na nasprotnih bregovih, Kröllova stališča pa so za obtoženega Radana v veliki meri razbremenilna. Lopuhova in tožilstvo sta Kröllu po drugi strani očitala, da nekaterih svojih stališč ni podkrepil s strokovno literaturo. Zato je tožilstvo tudi zahtevalo dopolnitev mnenja. 

Lopuhova danes ni bila navzoča na sodišču, saj tožilstvo ni bilo seznanjeno, da bodo danes predvajali posnetke. Sojenje se bo nadaljevalo točno čez tri mesece, ko se bosta lahko tako tožilstvo kot obramba opredelila do danes predvajanih posnetkov.

Tožilstvo zahteva dodatnega kardiologa

Tožilka Katarina Bergant je predlaga še dodatnega izvedenca kardiologa, ki bi ocenil, ali je mogoče zatrditi, da EKG posnetek omenjenega Radanovega bolnika kaže na bolnika, ki ni prejel kalija. Kot je opozorila, imajo EKG izpis tega bolnika za zelo kratek čas in v tem času aparat ni zaznal asistolije srca, četudi je bila na monitorju bolj ali manj ravna črta.

Po mnenju Krölla dodatnega izvedenca kardiologa ne potrebujejo, saj da kardiologi nimajo izkušenj z ustavljanjem srca z aplikacijo s kalijem. Takšno izkušnjo so lahko imeli le sodelujoči pri transplantacijah, pri katerih so možgansko mrtvim bolnikom pred odvzemom organov ustavili srce s kalijem. Dodatnemu izvedencu je nasprotovala tudi obramba, po njihovem mnenju gre za poskus zavlačevanje postopka in podcenjevanje izvedenca.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.