Na sporedu spet družinski zakonik

Foto: Žurnal24 (Foto: Anže Petkovšek)
Jutri se začenja majska seja državnega zbora. Pred poslanci je kar nekaj zanimivih točk.
Oglej si celoten članek

Majski "maraton" v državnem zboru. Za uvod v 28. sejo bodo predstavniki vlade odgovarjali na poslanska vprašanja.

TOREK
Pred poslanci bo druga obravnava predloga družinskega zakonika, odločali pa bodo tudi o nezdružljivosti poslanske in županske funkcije. Zakonik je sicer v javno razpravo stopil že septembra 2009, matični odbor pa ga je obravnaval skoraj leto dni. Tej točki bodo namenili več kot pet ur razprave.

Ne bom presenečen, če bo koalicija v politično negotovem trenutku strla še en oreh in sprejela družinski zakonik.
Aleš Zalar na Twitterju

Nezdružljivost poslanske in županske funkcije bodo obravnavali že sedmič. Tokratni poskus predlaga 44 poslancev s prvopodpisanim Francijem Kekom (Zares). Slednji zagotavlja, da imajo tokrat zagotovljeno potrebno večino glasov. Zagrizli bodo tudi v predlog zakona o razpisu lokalnih volitev v Mestni občini Koper ter predvidoma razglasili odločitev, ki je bila sprejeta na zakonodajnem referendumu o zakonu o malem delu 10. aprila.

SREDA
Med drugim bodo kar pet ur namenili problematiki neplačila podizvajalcev pri gradnji odsekov avtocest. Obravnavo na plenarni seji je predlagala komisija za nadzor javnih financ, ki ugotavlja, da se omenjena problematika ne rešuje. Zato predlaga sklep, s katerim bi državni zbor naložil vladi, Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb RS in Darsu takojšen pristop k reševanju zadeve.

Slabe tri ure in pol bodo obravnavali še zakon o pravnem varstvu v postopkih javnega naročanja, štiri ure in pol pa so predvidene za obravnavo predloga novele zakona o kmetijskih zemljiščih. Z njo želi vlada zavarovati kmetijska zemljišča, preprečiti njihovo zaraščanje, kmetijam omogočiti širjenje in izboljšati možnost nekaterih kmetijskih operacij.

ČETRTEK
Precej pozornosti bodo namenili predlogu novele zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Za obravnavo so namreč predvidne dobre štiri ure in pol. Novela uvaja zahtevo, da morajo državni organi ob podpisu pogodb z zasebnimi podjetji pridobiti izjavo o udeležbi fizičnih in pravnih oseb v lastništvu podjetja, o tihih družbenikih ter terminskih ali opcijskih pogodbah. Novela med drugim prinaša tudi vzpostavitev registra lobistov in določa pravila za zakonito lobiranje.

PETEK
Na sporedu je med drugim prva obravnava predloga zakona o javnofinančni odgovornosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.