"Na teh štirih točkah stojim ali padem tudi jaz"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Interpelacija SDS proti ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, kot kaže, ne bo uspela, saj koalicija ministrici večinsko zaupa. Glavni očitek, da ni izvedla zdravstvene reforme je ministrica zavrnila s pojasnilom, da so morali najprej narediti analizo zdravstvenega sistema.
Oglej si celoten članek

Predstavitev stališč poslanskih skupin na današnji seji državnega zbora je po pričakovanju potrdila zadostno podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, proti kateri je SDS vložila interpelacijo.

Za razliko od koalicije, ki še naprej večinsko zaupa ministrici, pa v opoziciji prevladuje mnenje, da bi Kolar Celarčeva morala oditi s položaja.

Očitajo ji nepripravo zdravstvene reforme

Foto: Saša Despot urgenca Poslanci SDS, ki so vložili interpelacijo, ministrici očitajo odgovornost za številne težave v zdravstvu, med drugim tudi nepripravo zdravstvene reforme. "Ministričino dosedanje delo ne sledi obljubam, ki jih je podala ob začetku mandata," je opozorila poslanka SDS Jelka Godec. "Njene obljube so le prazne besede."

Poleg odgovornosti za nepripravo ključne zakonodaje na področju zdravstva poslanci SDS očitajo Kolar Celarčevi odgovornost pri vzpostavitvi in delovanju mreže urgentnih centrov v Sloveniji, odgovornost za slabo finančno stanje v slovenskem zdravstvu, odgovornost zaradi neukrepanja na področju podaljševanja čakalnih dob v slovenskem zdravstvu, soodgovornost za slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov in vlogo pri političnem kadrovanju v javne zdravstvene zavode.

266 novih delovnih mest

Kolar Celarčeva je v obrazložitvi odgovora na interpelacijo ocenila, da se za njo skrivajo partikulatni interesi in ne resne politike. "V zdravstvu je 3,2 milijarde denarja in toliko je tudi interesov," je dejala. "Zavrnila je vse očitke iz interpelacije, ki so jo proti njej vložili poslanci SDS."

Foto: Profimedia E-naročanje Poudarila je, da se zdravstvena reforma pripravlja, a so pred tem morali narediti analizo zdravstvenega sistema, da so ugotovili, kje sploh je slovensko zdravstvo.

Glede urejanja področja urgentnih centrov je opozorila, da je projekt prevzela brez načrtovanja kadra in brez financiranja izvajanja dejavnosti. Poudarila je, da so v njenem mandatu zagotovili sredstva za izvajanje dejavnosti in ustvarili 266 novih delovnih mest. Zavrnila je tudi tudi insinuacije, da odlaga gradnjo urgentnega centra Ptuj.

Glede financiranja zdravstva je poudarila, da je samo prvi polovici svojega mandata poskrbela za povečanje sredstev za več kot 200 milijonov evrov. 

Dodatna sredstva za čakalne dobe

Na očitke o čakalnih dobah pa je dejala, da se je "na prag našega mandata zvalila kepa čakalnih dob, ki pa se je začela valiti vsaj sedem let pred tem, dve leti pred tem pa postala neobvladljiva". Dodala je, da so za skrajševanje čakalnih vrst namenili dodatna sredstva, še vedno pa vztraja tudi na sistemskih spremembah.

Foto: Anže Petkovšek bolnišnica Izola Pri očitku, da zakoni na ministrstvu nastajajo na podlagi političnih prioritet, pa po mnenju Kolar Celarčeve postane najbolj očitno, kako zelo različne koncepte imajo s predlagatelji interpelacije. "Slovenija se je politično, na volitvah, odločila, da je javno zdravstvo nosilec zdravstvenih storitev v državi," je poudarila. "Temeljna konceptualna protislovnost pogledov med SDS in ministrico pa je predvsem okrog koncesij."

Univerzalna košarica storitev

Poudarila je, da bo vztrajala na tem, da bo imela Slovenija pravičen in solidaren sistem javnega zdravstva, ki bo posodobljen in prenovljen in bo temeljil na univerzalni košarici storitev, ne pa na eni košarici za bogate in drugi za revne. 

Napovedala je uvedbo dela plačila zaposlenih v zdravstvu glede na učinkovitos ter preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja v pravičnejše dajatve.

"Na teh štirih točkah stoji ali pade slovenski javni zdravstveni sistem. Na teh štirih točkah stojim ali padem tudi jaz," je dejala in dodala, da se bo zanje borila, dokler bo imela za to zavezništvo državljanov in državljank, zaupanje predsednika vlade in večinsko podporo državnega zbora.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 15:33 18. Oktober 2016.

    škoda časa za branje njenih nebuloz.<br />to je raziskovalno novinarstvo :<br /><br />http://www.portalplus.si/1800/ukc-anonimka-ii/

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.