Na tretjini vodilnih mest ženske

Foto: Žurnal24 Ženske v EU zasedajo tretjino vodilnih mest v podjetjih.
Ženske v Evropski uniji živijo šest let dlje od moških, prvič se poročijo pri 28 letih, ko imajo tudi prvega otroka. Ženske poleg tega zasedajo tretjino vodilnih mest v podjetjih.
Oglej si celoten članek

Evropski statistični urad Eurostat se je pred sobotnim mednarodnim dnem žensk razpisal o vrsti statističnih podatkov o življenju žensk v Evropi. Med drugim je objavil, da je bila v letu 2006 v vseh članicah EU pričakovana življenjska doba žensk daljša kot pri moških, in sicer za dobrih šest let. Najdaljšo pričakovano življenjsko dobo imajo ženske v Španiji in Franciji (po 84,4 leta), najkrajšo pa v Romuniji (76,2 leta). V Sloveniji je bila leta 2006 pričakovana življenjska doba za ženske 82 let, za moške pa 74,5 leta.

Pri 28 poročene in z otrokom
Poleg tega je Eurostat objavil tudi podatke o poroki in družini. Starost tako žensk kot moških, ko so se prvič poročili, je bila v letu 2006 v vseh članicah EU višja kot leta 2000. Ženske so se v EU v letu 2006 prvič poročile pri povprečni starosti 28,1 leta, moški pa pri 30,6 leta (v letu 2000 pa pri 26,8 oziroma z 29,4 leta). V Sloveniji so bile leta 2006 ženske ob prvi poroki v povprečju stare 28,3 leta, moški pa 30,9 leta.

V približno tej starosti (28,1 leta) so imele ženske v EU v letu 2005 tudi prvega otroka. Najmlajše so matere s prvim otrokom v Bolgariji (24,7 leta), najstarejše pa v Veliki Britaniji (30 let v letu 2006). V Sloveniji je bila ženska ob rojstvu prvega otroka v letu 2006 v povprečju stara 27,7 leta.

Ženske na tretjini vodilnih mest v podjetjih
Zanimivi so tudi podatki, ki kažejo na razporeditev delovnih mest med spoloma. V EU so v letu 2006 tretjino mest oziroma 32,6 odstotka v upravi podjetij zasedale ženske. Sicer je v upravah podjetij manj žensk kot moških v vseh članicah EU. Največji delež žensk na teh delovnih mestih je v Latviji in Litvi (po 41 odstotkov).

V letu 2007 pa so v EU v povprečju četrtino poslanskih stolčkov v nacionalnih parlamentih zasedale ženske, četrtino mest so ženske zasedale tudi na višjih vladnih položajih. Skoraj polovico poslanskih mest v parlamentu zasedajo ženske na Švedskem (47 odstotkov), najnižji delež žensk v parlamentu pa je na Malti (devet odstotkov). V Sloveniji je med poslanci DZ 12 odstotkov žensk.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.