Na trgatev 15 dni prej

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Hitro. Zaradi zgodnjega cvetenja in toplega vremena. Kletarjenje bo zahtevno.
Oglej si celoten članek

Dolenjska. Letošnja trgatev prehiteva v povprečju za 15 dni, nam je povedal Jernej Martinčič, svetovalec za vinogradništvo na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Novo mesto.

Vzroka za to sta po njegovih besedah predvsem dolgo obdobje toplega vremena z minimalnimi padavinami julija in avgusta, kar je pospešilo procese dozorevanja v vseh treh vinorodnih okoliših vinorodne dežele Posavje, in zgodnje cvetenje spomladi, ki je naznanjalo za deset dni zgodnejšo trgatev.

Zahtevno bo

“Podatki spremljanja dozorevanja grozdja in stanje v vinogradih nakazujejo kakovosten, a hkrati zahteven letnik s kletarskega vidika; potrebni bodo hitra predelava, dodatek vitalnega kvasnega nastavka in dodatek hrane za kvasovke, treba bo nadzorovati potek alkoholnega vrenja z vzdrževanjem nižjih temperatur ter ohranjati visoko raven higiene,” svetuje Martinčič.

Posebej zahtevno bo letos pridelati cviček, meni Jože Žura, predsednik Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. “Sladkorji hitro rastejo, zato bo težko doseči, da bo alkoholna stopnja na koncu do predpisanih deset volumenskih odstotkov, posebej na idealnih legah za cviček, kot sta okolici Kostanjevice in Gadove peči. Glede tega bo lažje vinogradnikom, ki imajo sicer za cviček manj ugodne lege,” je pojasnil Žura.

Dodal je, da z napovedanim slabim vremenom za ta teden preti nevarnost gnitja, zato bo treba ob morebitnem dežju s trgatvijo pohiteti; ta se bo tako gotovo začela že ta konec tedna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.