Na ulicah Ljubljane droga, z zdravilom za živali, ki so okužene z zajedavci

Foto: Shutterstcok kokain ekstazi
Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka ljubljanskega združenja Drogart. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Oglej si celoten članek

V Ljubljani so strokovnjaki zaznali roza ekstazi tabletko z zelo visoko vsebnostjo MDMA ter ponovno kokain višjo vsebnostjo levamisola.

"Roza ekstazi tabletka (roza Heisenberg) z zelo visoko vsebnostjo MDMA (276 mg) predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti itd.," sporočajo iz Drogarta.

Roza ekstazi tabletka je bila kupljena v Ljubljani in naj bi se po poročanju uporabnikov uporabljala v širšem krogu ljudi.

"Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabnikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek," opozarjajo na Drogartu.

ekstazi

Vzorec kokaina, zbran v Ljubljani, je vseboval tudi 23 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh pa lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola je bil kupljen v Ljubljani in naj bi se po poročanju uporabnikov uporabljal v širšem krogu ljudi.

Ker se tovrstni vzorci v zadnjem času pojavljajo pogosteje in zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, pri Drogartu uporabnikom svetujejo previdnost in uporabo storitve anonimnega testiranja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 21:28 31. Januar 2019.

    Men bo najvećji heroj tisti , ki bo zraven primešal snov , ki diši po mandeljnih !

  • mph
    15:43 31. Januar 2019.

    Za tiste, ki ne uživamo drog ni nobenega rizika.

  • vec
    15:25 31. Januar 2019.

    po čem se pa tole dobi ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.