Na vladni mizi ponovno odločitev, da bi trgovci cene goriv postavljali sami

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Na gospodarskem ministrstvu vztrajajo, da bodo ponovno predlagali popolno deregulacijo cen goriv. S tem namenom so šli tudi v pripravo portala, kjer bo mogoče primerjati cene goriv.
Oglej si celoten članek

"To je edini korak, ki ga ministrstvo za gospodarstvo lahko naredi v smeri povečanja konkurence oziroma konkurenčnosti na slovenskem trgu," pravi direktor direktorata za notranji trg Franc Stanonik, ki je napovedal, da bo ministrstvo za gospodarstvo februarja, ko poteče uredba o oblikovanju cen naftnih derivatov, vladi ponovno predlagalo, da se odloči za popolno liberalizacijo.

Foto: Anže Petkovšek Zdarvko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, Doslej je to ministrstvo pod vodstvom Zdravka Počivalška storilo že večkrat, a so temu za vladno mizo najbolj ostro nasprotovali na ministrstvo za finance predvsem na račun zmanjšanja prilivov v proračun. "Mi še vedno mislimo, da bo naš predlog v vsakem primeru prej kot slej uspel. Moram pa reči, da je na enem izmed zadnjih sestankov, ki smo jo imeli s finančno ministrico, da je tudi ona že izrazila stališče, da bi morebiti lahko ministrstvo za finance pristalo na pobudo našega ministrstva," izpostavlja Stanonik in dodaja, da je prostora za vstop novih naftnih distributerjev kar veliko, tako fizičnega kot siceršnjega.

Tuji nafti distributerji se za vstop v Slovenijo po njegovih besedah ne odločajo oziroma celo odhajajo, ravno zato ker jim država določa ceno naftnih derivatov.

Ko AVK svari, ministrstvo ne sliši

Pred dobrim letom se je vlada sicer odločila sprostiti cene naftnih derivatov, ki se točijo na črpalkah na avtocestah in hitrih cestah, a bistvenih sprememb ob razvezanih rokah – cene odstopajo navzgor za nekaj centov na liter – ni bilo zaznati. "Zakaj se trgovci pri nas tako počasi odzivajo na to liberalizacijo cen goriv na avtocestah in hitrih cestah težko ocenjujem, a verjetno se bo v prihodnosti to popravilo vsaj na obmejnih območjih oziroma na območjih, kjer bodo trgovci sami presodili, da imajo več obiska."

A tako kot gospodarski minister kot tudi direktor direktorata sta prepričana, da ob sprostitvi cen do občutne podražitve goriv ne bo prišlo. "Si pa ne predstavljam, da bi naši naftni trgovci podražili derivate toliko, da bi bili popolnoma nekonkurenčni s sosednjimi državami glede na to, da smo majhna država," pravi Stanonik.

Odločitve o popolni liberalizaciji ni omajala niti zadnja raziskava Javne agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence (AVK). V njej agencija izraža pomisleke, da bi zaradi trenutnega stanja na trgu in težavnega vstopa na trg za nove ponudnike lahko prišlo do učinka "raket in perja". Trgovci v primeru podražitve surovin hitro podražijo maloprodajne cene, med tem ko se v primeru nižanja cen surovin maloprodajne cene za potrošnike ne znižajo v celoti.
 
Agencija ob tem izpostavlja tudi možnost tveganja, da bi prihajalo do omejevalnih sporazumov oziroma tihih dogovorov.
Družbi Petrol in OMV skupaj obvladujeta približno 80 odstotkov trga. Na avtocestah je njunih 55 od 57 bencinskih servisov.

Naslednje leto tudi primerjalnik cen

Z mislijo o popolni liberalizaciji so na ministrstvu začeli tudi načrtovanje vzpostavitev primerjalnika cen.

Čeprav je primerjavo napovedal minister že ob delni deregulaciji, je ministrstvo nato izpostavilo, da je to smiselna poteza le ob popolni deregulaciji. Pri tem po besedah Stanonika še vedno vztrajajo, a želijo biti pripravljeni na ta korak …"Naftni distributerji bodo po odredbi ministra dolžni poročati o vseh spremembah cen, mi bomo cene imeli na spletni strani,“ je pojasnil Stanonik in dodal, da bo vsakdo, ki bo želel te podatke uporabljati za svoje mobilne aplikacije, te podatke lahko dobil.

Država sama mobilnih aplikacij tako ne bo imela. Nekaj primerjalnikov cen goriv je sicer že na trgu, a imajo njihovi izdajatelji težave prav z ažurnostjo in zanesljivostjo podatkov.

Zbir podatkov na spletni strani ministrstva gre pričakovati v naslednjem letu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 16:24 6. Januar 2018.

    na internetu poiščite spritpreisrechner iz Avstrije, pa boste uvideli, za kolio preplačujemo gorivo!

  • 14:31 6. Januar 2018.

    Referendum!

  • 13:07 6. Januar 2018.

    Normalno! V Cmurek pa tace slovenskih LOPOVOV ne sežejo!! Tam je na oblasti desnica in plače kot je treba v …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.