Na vlado stopnjujejo pritiske

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi je potrdil, da so oblikovali stavkovni odbor pod vodstvom Dušana Miščevića.
Oglej si celoten članek

Po Posedijevih besedah gre za stopnjevanje pritiskov na vlado, ki po njegovem prepričanju načrtuje "bistveno poslabšanje položaja javnih uslužbencev".

O oblikovanju stavkovnega odbora je sicer prva poročala RTV Slovenija.

Kot je še poudaril Posedi, ostane stavka zadnja oblika pritiska in zato ni nujno, da bo do nje sploh prišlo. Je pa po zakonu o stavki, kot dodaja, treba pred pripravo stavke izpeljati določene postopke.

Kot poudarja, so s pripravami na stavko začeli že lani aprila, sedanje stopnjevanje pa je posledica vladnih načrtov na področju javnega sektorja. Slednjemu naj bi se z jesenskim rebalansom proračuna obetali varčevalni ukrepi.

Med drugim naj bi tako vlada razmišljala o zmanjšanju dodatka za malico in prevoz za polovico, prav tako naj bi se za približno polovico zmanjšale vrednosti odpravnin in jubilejnih nagrad. Število odpravnin ob odhodu v pokoj naj bi se s treh zdajšnjih bruto plač zmanjšalo na dve ali celo eno.

Posedi je še pojasnil, da usklajevanja z vlado glede sistema plač v javnem sektorju potekajo na redni osnovi, ko pa bodo znotraj stavkovnega odbora oblikovali stavkovne zahteve, bodo slednje naslovili na vlado in se predvidoma tudi sestali z vladnimi predstavniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.