Nad ciplje letos prej

Foto: Janez Mužič
Foto: Janez Mužič
Ribiška sezona. Letos cipljev le za vzorec. Krivi naj bi bili ribogojne kletke, tuni in delfini.
Oglej si celoten članek

“Ulovili smo nekaj več kot 400 kilogramov rib, cipljev pa je bilo le za vzorec,” pravi Fabio Steffe, vodja tradicionalnega izlova cipljev. Na devetih plovilih je ciplje v noči s srede na četrtek v portoroškem ribolovnem rezervatu v Piranskem zalivu iskalo 12 ribičev, ulovili pa so predvsem ribone in oradele – kakovostno belo ribo, ki jo bodo ljubitelji morske hrane dobili v ribarnicah Levante v Izoli, na koprski tržnici in v gostilnah na Obali. Za razvoz po Sloveniji je bil ulov preslab.

Težave različne

Izredno dovoljenje pristojnega ministrstva le v natančno določenem zimskem obdobju dopušča tradicionalni izlov zimskih jat cipljev v portoroškem rezervatu. V zlatih časih so jih na suho privlekli na tone, največji zadnji izlov je bil leta 2009, ko so ulovili pet ton cipljev. “Ciplje je vse težje najti, za kar je kriva tudi povsem drugačna konfiguracija zaliva. V enem delu je namreč polno ribogojnih kletk in nasadov školjk, kjer rib seveda ne moremo iskati, prav tako pa svoje prinesejo ribe roparice – tuni in delfini. Ravno te dni jih je bilo v našem morju spet več deset v več jatah,” sklene Steffe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.