Nad Slovenijo brnela letala

Foto: Žurnal24 Slovenija ima 11 pilatusov. (Foto: BOBO)
Nad slovenskim nebom so danes brnela vojaška letala. Potekala je namreč vaja zaščite zračnega prostora med Natom in Slovenijo.
Oglej si celoten članek

Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je za zurnal24.si povedal, da sta v dopoldanskem delu vaje sodelovala dva pilatusa Slovenske vojske in dva lovca F16 italijanske vojske. V popoldanskem delu vaje pa sta ob dvema našima pilatusoma sodelovala še dva eurofighter EF 2000 Typhoon.

"Gre za preizkušanje postopkov nadzora slovenskega zračnega prostora. Slovenski zračni prostor se varuje pod okriljem Natovih sil. Za nas trenutno to izvajajo Italijani in Madžari kombinirano. Danes smo to urili z Italijani. Urili smo tudi intervencije prisilnega pristanka in kooordinacijo s civilno kontrolo letenja," je razložil Korez.

Letala so letela na višinah med 6 tisoč in 8 tisoč metri nadmorske višine na relaciji Cerklje ob Krki–Brnik–Ljubljana–Vrhnika. Italijanska letala pa so v slovenski zračni prostor priletela nekje na območju Nove Gorice.

Korez ob tem pravi, da pritožb občanov zaradi hrupa danes niso prejeli. "Običajno se drugi dan kakšni prebivalci javijo." Na obrambnem ministrstvu podobno vajo načrtujejo tudi oktobra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.