Nad Teš 6 računsko sodišče

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
DZ je sprejel usklajen amandma, ki podpira sklepe vlade o problematiki Teša 6, ki gredo po oceni DZ v smer reševanja. SDS sejo obstruirala.
Oglej si celoten članek

Državni zbor (DZ) je amandma podprl s 40 glasovi za in 24 proti, navzočih pa je bilo 67 poslancev. Zatem pa se je zapletlo pri glasovanju o priporočilu kot celoti.

Seja štirikrat prekinjena

Poslanska skupina SDS je namreč napovedala obstrukcijo, zato v prvem glasovanju DZ ni bil več sklepčen. Ob ponovitvi glasovanja pa so sejo obstruirali še poslanci NSi. Seja je bila nato prekinjena, a tudi v tretjem poskusu glasovanja DZ ni bil sklepčen.

Seja je bila zato še četrtič prekinjena – prvič že kmalu po začetku, drugič tik pred začetkom, tretjič pa med glasovanjem. V nadaljevanju je Matej Tonin (NSi) umaknil obstrukcijo seje, za katero so se odločili iz vsebinskih razlogov, in napovedal glasovanje proti. V četrtem poskusu je DZ vendarle potrdil priporočilo v celoti, in sicer je za glasovalo 42 od navzočih 50 poslancev, šest pa jih je bilo proti.

Pripraviti morajo nadaljnje korake

Vlada med drugim računskemu sodišču predlaga, naj v okviru svojih pristojnosti izvede revizijo investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), Državnemu pravobranilstvu pa je naložila pripravo poročila o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša.

Ministrstvu za infrastrukturo je naložila, da s pomočjo mednarodne, neodvisne specializirane družbe pripravi pregled možnih opcij in predlog nadaljnjih korakov.

Teš mora do 30. oktobra pripraviti noveliran investicijski program, HSE pa do tega datuma predstaviti vpliv spremenjenih razmer na likvidnost, poslovanje in poslovne rezultate obeh družb.

30. novembra mora biti narejeno poročilo

Poslanska skupina SDS je kot predlagatelj izredne seje DZ pripravila tri priporočila, med drugim da vlada, Teš in njegov lastnik, HSE, v 30 dneh predstavijo ekonomsko upravičenost naložbe in vpliv spremenjenih razmer, tudi podražitve projekta in nižjih tržnih cen električne energije, na poslovanje Teša in HSE.

A DZ tega ni podprl, saj je, tako kot pred njim odbor DZ za infrastrukturo in prostor, ocenil, da gredo sklepi vlade v smeri uresničevanja problematike. Odbor je sicer sprejel dopolnilo, s katerim vladi predlaga, da DZ do 30. novembra poroča o uresničevanju sklepov.

Glavna tema podražitev

V razpravi so se poslanci sicer predvsem vrteli okoli podražitve projekta in iskanja krivca za nastali položaj, so pa se strinjali, da je treba naložbo pripeljati do konca.

Danes so se sicer začele parlamentarne počitnice, ki bodo trajale do 2. septembra. V tem času ne bo rednih sej, lahko pa so izredne. Prva redna seja DZ po parlamentarnih počitnicah se bo začela 23. septembra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:47 17. Julij 2013.

    kako se lahko tako plačanem narodu kot so poslanci zgodi da so nesklepčni, če bi se to zgodilo delavskemu razredu …

  • 08:02 17. Julij 2013.

    Ko se vse pokrade in denar razdeli, raji za mazanje oči ponudite afere lopovi.

  • 08:01 17. Julij 2013.

    Krivci so v parlamentu,zato jih ni treba iskati...........<br />ti isti bedaki so podprli državno poroštvo za TEŠ 6!<br />In ti …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.