Nadomestila za poslance v odhodu

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Glede na zdaj znane rezultate volitev se iz parlamenta poslavlja 75 poslancev in poslank. Zaprosijo lahko za nadomestilo plače, ki znaša 80 odstotkov njihovega zdajšnjega poslanskega dohodka.
Oglej si celoten članek

Poslanci, ki se poslavljajo, imajo po zakonu o poslancih možnost prejemati nadomestilo plače, in sicer v 80 odstotkih zadnje poslanske plače. Do tega so upravičeni, če iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve in se ne morejo upokojiti brez zmanjšanja pokojnine.

Do tega dohodka je nekdanji poslanec upravičen dokler se ne zaposli ali začne opravljati pridobitno dejavnost oziroma dokler ne izpolni navedenih pogojev za upokojitev, vendar najdlje šest mesecev od prenehanja mandata. Pravica do nadomestila se lahko podaljša do izpolnitve pogojev za upokojitev, vendar najdlje še za šest mesecev.

Skupaj lahko torej poslanec nadomestilo prejema najdlje 18 mesecev.

Poslanec, ki je bil do potrditve mandata v delovnem razmerju in mu pravice ter obveznosti iz tega delovnega razmerja na podlagi sporazuma z delodajalcem mirujejo, po prenehanju mandata nima pravice do nadomestila.

Čas prejemanja nadomestila se poslancu šteje v delovno dobo. V tem času je socialno zavarovan, ob upokojitvi pa mu pripada pravica do odpravnine.

V obdobju 2011-2014 so nadomestilo poslanske plače glede na objavljene podatke DZ prejemali Roman Žveglič, Radovan Žerjav, Jasmina Opec, Robert Hrovat in Peter Oder, Mirjam Bon Klanjšček in Peter Vilfan pa nadomestilo še vedno prejemata. Slednji se sicer kot poslanec v parlament vrača.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:40 14. Julij 2014.

    se strinam z nostradamusom...<br />kakih 80% place...180 eur na mesc kot ostali...pa med iskalce zaposlitve..<br />se tega nebi bli delezni …

  • 17:32 14. Julij 2014.

    na borzo z njimi tako kot z ostalimi drzavljani ki so ostali brez dela pa minimalca ne pa 80%<br />poslanske …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.