Nadomestilo za brezposelnost lahko za kazen znižajo

Foto: Benjamin Kovač Ljubljana 16.12.10, Zavod za zaposlovanje, parmova, foto: Benjamin Kovac
Nadomestilo za brezposelnost lahko zavod za zaposlovanje po novem za kazen zniža.
Oglej si celoten članek

21. januarja se začnejo uporabljati spremembe zakona o urejanju trga dela, ki prinašajo pomembne novosti, ena od teh je kazensko znižanje nadomestila za brezposelnost. To je mogoče v dveh primerih. 

Kazen lahko doleti vse, ki se že v času odpovednega roka ne bi prijavili na zavod za zaposlovanje.

"V evidenco iskalcev zaposlitve se najkasneje v treh delovnih dneh po vročeni odpovedi osebno ali po elektronski poti prijavi delavec, ki mu je bila pogodba o zaposlitvi odpovedana iz poslovnega razloga ali iz razloga nesposobnosti, delodajalec pa mu ni ponudil sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi po določbah zakona, ki ureja delovna razmerja," določa 131. člen zakona o urejanju trga dela. 

"Globa" kaj hitro nanese tudi 600 evrov

Vse, ki tega ne bodo storili, čaka kazen v obliki nižjega nadomestila za brezposelnost. To se sicer prve tri mesece izplačuje v višini 80 odstotkov od osnove, kazensko pa se lahko prve tri mesece zniža na 60 odstotkov osnove, a ne sme biti manj kot 350 evrov.

Pri osnovi tisoč evrov, bi nadomestilo prve tri mesece znašalo osemsto evrov, v primeru kazni zaradi neprijave na zavod pa 600 evrov, kar pomeni, da bi bila višina "globe" za neprijavo kar 600 evrov.

Če ob odpovedi delodajalec delavca ne obvesti o obveznosti prijave na zavod, se nadomestilo ne zniža.

Enaka kazen kot v primeru neprijave na zavod bo doletela tudi delavca, ki se bo prijavil, a ne bo izpolnjeval obveznosti iz zaposlitvenega načrta.

Za kršitev obveznosti 30-odsottkov nižje nadomestilo

Znižanje nadomestila bo možno tudi v primeru kršitev obveznosti. Doslej je bila namreč edina sankcija izbris iz evidence. Ker je to zelo huda sankcija, je zaposleni na zavodu za zaposlovanje po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak pogosto niso izrekali. Kljub temu so lani iz evidence brezposlenih oseb zaradi kršitev obveznosti izbrisali skoraj deset tisoč oseb, natančno 9946 brezposelnih.

Po novem bo tistim, ki bodo kršili obveznosti, lahko najprej za 30 odstotkov znižali nadomestilo. Znižanje bo mogoče v primeru, če

- oseba odkloni vključitev v program aktivne politike zaposlovanja ali krši obveznosti, sprejete s pogodbo o vključitvi v program APZ, 

- oseba odkloni ustrezno ali primerno zaposlitev ali si pri razgovoru za zaposlitev ne prizadeva za pridobitev zaposlitve in če

- oseba ni aktivni iskalec zaposlitve, razen če je te obveznosti oproščena z zaposlitvenim načrtom.

V primerih teh kršitev, bodo brezposlenemu najprej znižali nadomestilo in ga šele nato izbrisali iz evidence. Nadomestilo sicer tudi po znižanju ne sme biti nižje od 350 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 31

  • 19:20 14. Januar 2018.

    Služb ni to je dejstvo. Zavod za zaposlovanje,deluje takole.. Imam trgovino brez robe,tam sedim 8 ur,prodajam meglo, zato pa sem …

  • 14:25 10. Januar 2018.

    Avtorj članka se naslanja na ČUSTVENO stanje ob izgubi službe. Seveda je kaotično ... a naj se uvede RED! Avtorju …

  • 14:16 10. Januar 2018.

    Ja, pač prijaviš v treh dneh... Avtor članka se naslanja na ČUSTVENO stanje ob izgubi službe. Seveda je kaotično ... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.