Nadzor neučinkovit

Foto: Saša Despot Slovenija 10.04.2013 hrana, prigrizek, catering; foto:Sasa Despot
Tveganj ne zanamo pravočasno, ko jih, pa je težava z realizacijo nadzora na terenu.
Oglej si celoten članek

Računsko sodišče (RčS) ni povsem zadovoljno z učinkovitostjo nadzora nad varnostjo živil, ki ga je v letih od 2010 do 2012 izvajalo ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO).

MKO: že delamo na tem

Po oceni RčS ministrstvo še ni vzpostavilo vseh pogojev, ki so potrebni za učinkovito izvajanje nalog ter sodelovanje na področju neodvisnih in znanstvenih ocen tveganja. "Tveganj, povezanih z varnostjo hrane, ne zaznamo pravočasno, ko jih zaznamo, pa imamo težave z realizacijo nadzora na terenu," nam je povedal Tomaž Vesel, predsednik RčS.

Revizijsko poročilo sicer še ni upoštevalo, da je MKO z novim letom ustanovilo upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Od tam so sporočili, da jih veseli ugotovitev RčS, da je sistem nadzora v splošnem v skladu z evropsko uredbo. "Ob hitrem pregledu zahtev ugotavljamo, da so nekatere dejavnosti že v teku – na primer nadzor v tako imenovani verigi od vil do vilic se že enotno izvaja," so pojasnili. Nadzor nad varno hrano sicer preverja tudi Evropska komisija: od leta 2009 je bilo skupno opravljenih 18 nadzorov; vsi so pokazali, da sistem dobro deluje. "Trenutno poteka nadzor nad sistemom spremljanja ostankov škodljivih snovi v živilih," so dodali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.