Nadzori – dobra plat afere Baričevič

Foto: Žurnal24 Novinarka Žurnala24 Nataša Medvešček. (Foto: Boštjan Tacol)
Akcija je pokazala na problem skritega trpljenja živali za štirimi stenami.
Oglej si celoten članek

Neodgovornost in malomarnost lastnikov, zanemarjanje živali ... To je razkril Vursov izredni nadzor nad lastniki registriranih nevarnih psov. Ker ustreznega nadzora nad vsemi preostalimi imetniki živali še vedno ni, lahko le ugibamo o dejanskem številu živali, s katerimi neprimerno ravnajo ali jih celo mučijo. Tokratna akcija je namreč zajela le 0,3 odstotka psov, in še to le registriranih.

Vraščena veriga. Na Vursu, pri nas edinem pristojem za odvzem hišnih živali, pravijo, da imajo kadrovsko stisko. Je rešitev živalska policija? Ponekod v ZDA so na primer nevladne organizacije tiste, ki so pristojne za nadzor in sankcioniranje neprimernega ravnanja z živalmi. Financirajo se s prostovoljnimi prispevki. Tako pokrijejo tudi oskrbo odvzetih živali.

Del pristojnosti bi Vurs morda lahko prepustil celo občinam, za kar bi sicer morali spremeniti zakon. Denar bi lahko zagotovili s kaznimi. Sistem čipiranja (označevanja) imamo že deset let, nečipirani psi pa še vedno polnijo zavetišča. Označenost psov bi preverjale mobilne enote – za to človek vendar ne potrebuje veterinarske izobrazbe. Prav tako ne za kaznovanje lastnikov, ki psov nimajo na povodcih ali za njimi ne pobirajo iztrebkov.

A brez sprememb Vurs ostaja edini, ki se lahko odziva na prijave mučenja. Ker živali težko opozorijo na neustrezno ravnanje lastnikov, so zato opazovanje, ukrepanje okolice in prijave nujni. Sicer bodo zavetišča še naprej sprejemala živali z vraščenimi verigami okoli vratu ali pohabljenimi udi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.