Nadzorni svet Darsa razrešil Matejo Duhovnik

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Nadzorni svet Družbe za avtoceste v RS (Dars) je danes razrešil predsednico in članico uprave družbe Matejo Duhovnik in Gordano Bošković.
Oglej si celoten članek

Primopredaja poslov je predvidena za jutri ob devetih. Kot vršilec dolžnosti naj bi Matejo Duhovnik za mesec dni zamenjal Matjaž KnezGordano Bošković pa Tine Svoljšak.

Razpis za novo upravo naj bi bil objavljen v mesecu dni. Tako Duhovnikova kot Boškovićeva sta bili sicer razrešeni krivdno. Kazenski ali odškodninski postopki še niso bili vloženi, ni pa izključeno, da se to ne bo zgodilo v prihodnje.

Plača naslednika Duhovnikove bo sicer nižja in naj bi bila skladna s smernicami zakona o plačah direktorjev državnih podjetij.

Uprava ravnala v nasprotju s predpisi

Nadzorni svet je pri Duhovnikovi in Boškovićevi ugotovil, da sta z opustitvijo skrbnosti vestnega in poštenega gospodarja huje kršili obveznosti, ki izhajajo iz njune poslovodne funkcije, je pojasnil predsednik nadzornega sveta Dušan Hočevar.

Hujše kršitve obveznosti dobrega poslovanja so bile ugotovljene predvsem v primeru neučinkovitega reševanja problematike podizvajalcev in poplačila podizvajalca v znesku slabih 74 tisoč evrov, ki ga je postavilo v neenak položaj v razmerju do ostalih podizvajalcev.

Poleg tega je uprava pod vodstvom Duhovnikove kršila obveznosti v primeru podpisa protokola z družbo Alpine Bau za izgradnjo predora Markovec na hitri cesti Koper–Izola. V tem primeru je uprava po Hočevarjevih pojasnilih ravnala v nasprotju z veljavnimi predpisi, s čimer je Dars omejil pravice podizvajalcev.

Računsko sodišče k razrešitvi pozvalo že leta 2010

Obveznosti so bile kršene tudi v primeru sklenitve pogodbe o izvajanju storitev nadzornega centra semaforizacije Mestne občine Ljubljana za vodenje in kontrolo delovanja in vzdrževanja sistema na območju krožišča Tomačevo.

Kršitve so bile tudi v primeru izplačila odškodnine fizični osebi in dogovora o gradnji nadvoza nad dolenjskim avtocestnim odsekom Pluska–Ponikve. V tem primeru je negospodarno ravnanje decembra 2010 ugotovilo že računsko sodišče in lani aprila pozvalo k razrešitvi uprave, kar pa se takrat ni zgodilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:00 28. Junij 2012.

    Zdaj pa HIIIITROOOOO Pingvinoviću v objem !!!

  • 06:54 28. Junij 2012.

    Ona je verjetno preskrbljena za prihodnost,ta,ki bo zdej prišel pa verjetno še ni,tako,da se plenjenje nadaljuje,samo plenilci so drugi,žal?

  • 19:59 27. Junij 2012.

    spet dva ki bosta kradla žal tako to je

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.