Nadzorni svet ni razrešil šefa Elana

Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu
Hišna preiskava na sedežu Elana zaključena. Trem osebam odpravili pridržanje. Predsednik uprave Robert Ferko danes ni bil razrešen, v upravo imenovan Aleš Zupančič iz nadzornega sveta.
Oglej si celoten članek

Nadzorni svet (NS) ni razrešil Ferka, je pa v upravo za začasnega člana izmenoval dosedanjega šefa NS Aleša Zupančiča. Vlogo predsednice NS je prevzela Kristina Rovšek iz Triglav naložb. Po besedak Zupančiča, se je NS za te poteze odločil "v luči današjih dogodkov, da bi družbi, ki je pred dokapitalizacijo, omogočil čim bolj normalno poslovanje."

"Kriminalistom sem izročil ipad in iphone, ker so tako zahtevali. Izročil sem jim tudi vso dokumentacijo, ki so jo zahtevali na sedežu družb," je pa je povedal predsednik uprave Elana Roberta Ferka ob odhodu iz podjetja okoli 16. ure. Policisti so ga pospremili še na policijsko postajo v Radovljici. Preiskovalcem je tako predal dokumentacijo, ki se nanaša na očitano kaznivo dejanje zlorabe položaja zaradi izplačila nagrade, prodaje stanovanj in plovila.

Hkrati je vse očitke zavrnil. "Prepričan sem, da je vse, kar je bilo narejeno, neproblematično. Če kdo misli, da bi lahko delal drugače ali bolje, pa naj izvoli," je dejal.

Policisti naj bi poleg Ferka pridržali tudi odgovorno osebo iz kadrovske agencije Aso, ki jo vodi Svetislav Ašanin, poročajo Finance. V podjetju jim niso znali povedati, ali je direktor pridržan, potrdili pa so, da so na sedežu podjetja policisti.

Foto: Iztok Golob Preiskava v Elanu

GPU: Trije pridržani

Preiskovalci so v popoldanskih urah zaključili s hišnimi preiskavami, v katerih so zasegli poslovno dokumentacijo in nosilce elektronskih podatkov. Vsem trem osebam so pridržanje odpravili.

Kriminalisti bodo zdaj nadaljevali s pregledom in preučevanjem zaseženih podatkov. Čez dan so izvedli 12 preiskav stanovanjskih prostorov, poslovnih prostorov in osebnih vozil, da bi našli dokaze za utemeljevanje sumov storitev več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu kazenskega zakonika, ki jih je osumljenih več fizičnih in pravnih oseb.


"Sumi nepravilnosti se nanašajo na izplačevanje nagrade in prodajo nepremičnin ter premičnin. Preiskovalci so pridržali tri osebe, ki so osumljene, da so oškodovale gospodarsko družbo z območja Policijske uprave Kranj za več kot 300 tisoč evrov."

Pri preiskavi so sodelovali policisti iz ljubljanske, kranjske in koprske policijske uprave. Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Posle preiskuje tudi protikorupcijska komisija

Preverjanje sumov koruptivnega ravnanja odgovornih oseb poslovodstva in nadzornih organov v Skupini Elan je junija letos pričela tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Komisija je primer posredovala tudi inšpektoratu za delo, Dursu, uradu za preprečevanje pranja denarja in NPU. "Komisija pozdravlja hiter odziv vseh organov in si želi, da bi tudi v bodoče oziroma pri ostalih zadevah sodelovanje teklo na tako kvaliteten in usklajen način," so v sporočilu za javnost zapisali v KPK.

Ob tem so dodali, da postopek iz pristojnosti komisije poteka vzporedno s predkazenskim postopkom. "Komisija v okviru preiskave suma koruptivnih ravnanj poslovodnih in nadzornih organov Elana (upoštevajoč interese predkazenskega postopka) nadaljuje s svojimi aktivnostmi, ki vključujejo tudi preverjanje ravnanja odgovornih oseb lastnikov Elana d.o.o., to do Kad d.d., PDP d.o.o. in Triglav naložbe d.d.."

Preiskovali naj bi sporne posle Ferka

Kriminalisti naj bi preiskovali sporne posle predsednika uprave Elana Roberta Ferka. Sum spornih dejanj je protikorupcijski komisiji naznanil nekdanji član nadzornega sveta Elana, Marko Jaklič.

Nadzorniki, ki so odstopili 24. junija letos, so Ferku očitali nakazilo 80 tisoč evrov agenciji za zaposlovanje Aso, ker je po ugotovitvah nekaterih nadzornikov šlo za ponarejeno fakturo, in sodelovanje pri menedžerskem odkupu, ki naj bi ga nameravalo izpeljati Elanovo vodstvo v hčerinskem podjetju v Brnci. Ferko je takrat vse očitke zavrnil.

Nikolić: Kriminalisti danes niso bili pri meni

Ker je Ferka v nadzornem svetu ščitil njegov predsednik Stojan Nikolić, pa so očitki leteli tudi nanj. Nikolić je za zurnal24.si povedal, da je seznanjen s preiskavo v Elanu, z njim pa je še vedno povezan kot direktor Triglav Naložb, ki so manjšinski lastnik begunjskega podjetja.

"Domnevam, da preiskujejo splošne zadeve, ki so bile v medijih. Celo poslovanje zadnjih dveh let, ker je imel en nadzornik težave, kljub dobrim rezultatom," je dejal Nikolić in dodal, da se pri njem ali v Triglavu danes ni oglasil noben kriminalist.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 10:04 14. September 2011.

    še en kandidat, ki bo čez pol leta tožil državo...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.