Nadzorniki na zagovor, zakaj so zrušili upravo Petrola

Foto: Anže Petkovšek Petrol Foto: Primož Korošec Tomaž Berločnik
Uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki jo vodi Gabrijel Škof, je danes skladno z vladnim navodilom nadzornemu svetu Petrola poslala poziv, da pojasni razloge za dogodke iz prejšnjega tedna. Ob tem je nadzorni svet prosila, naj isti poziv prenese tudi članom nekdanje uprave, ki so sporazumno odšli s položaja.
Oglej si celoten članek

"Tako kot od vseh nadzornih svetov se tudi od nadzornikov Petrola pričakuje, da delujejo v interesu družbe," je medijem danes povedal Škof. Kot so naknadno sporočili iz SDH, pričakujejo pojasnila nadzornega sveta najpozneje do 30. oktobra.

Uprava SDH tako skledi navodilu vlade kot skupščine upravljavca državnega premoženja. Ministrski zbor je na petkovi dopisni seji namreč holding pozval, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo članov poslovodstva Petrola.

Nadzorni svet naftnega trgovca in po prihodkih največje slovenske družbe je v četrtek namreč z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije. S položaja so se tako poslovili predsednik uprave in sveži menedžer leta Tomaž Berločnik ter člana uprave Rok Vodnik in Igor Stebrnak.

Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela dosedanja predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Uradni razlog za odhod, kot ga je javnosti predstavila tudi Drobne Popovićeva, so razhajanja glede izpolnjevanja strategije družbe.

Dobri rezultati, Berločnik prejel nagrado Manager leta

A v odsotnosti več informacij in v luči pomena Petrola kot javne delniške družbe ter dejstva, da skupina zadnja leta dosega zelo dobre poslovne rezultate ter širi obseg poslovanja na nova področja, so se v javnosti pojavila številna ugibanja o razlogih in ozadjih za odhod vodstva.

Omenjalo se je, da naj bi bili v ozadju ruski interesi po vstopu v Petrol, kar pa je Drobne Popovićeva, sicer tudi nekdanja članica uprave SDH, danes pa finančna direktorica jeseniškega Acronija iz skupine Sij v pretežni ruski lasti, zanikala.

Premier Marjan Šarec je v zadnjih dneh večkrat javno zanikal ugibanja, da naj bi šlo za poskus LMŠ, da okrepi svoj položaj v pomembni gospodarski družbi. Je pa ob tem dejal, da so nekatere druge stranke iz koalicije že precej dlje na politični sceni.

"Težko verjamem, da določena omrežja nimajo prstov pri tem," pa je danes dejal vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović, pri čemer ni želel špekulirati, za katera omrežja naj bi šlo. V LMŠ po Golubovićevih besedah pozdravljajo premierjevo zahtevo, da SDH pridobi informacije o razlogih za odhod Petrolove uprave. "Verjamem, da bo o tem vlada tudi obvestila javnost," je dodal.

Vodji poslanske skupine največje koalicijske stranke se sicer ne zdi primerno, da javnost ne bi dobila potrebnih informacij glede odhoda uprave največje slovenske družbe po prihodkih. "Ni primeren način, da se takšne stvari tako izpeljejo. V kolikor je nadzorni svet menil, da je uprava naredila karkoli narobe, bi moral o tem obvestiti javnost in sprejeti ustrezne odločitve," je poudaril. Napovedal je, da bodo o tem spregovorili tudi v koaliciji.

Iz stranke SD so v luči tega že v soboto sporočili, da niso vpleteni v menjavo Petrolove uprave. "Nadzorni svet družbe je pri sprejemanju odločitev avtonomen in zanje tudi odgovarja," so zapisali in dodali, da so jim znane le informacije iz medijev. V stranki pričakujejo, da so nadzorniki doslej in da bodo tudi v prihodnje ravnali odgovorno in z odločitvami prispevali k nadaljnjemu uspešnemu poslovanju in razvoju družbe. K temu po njihovem sodi tudi transparentno obveščanje vseh deležnikov in odgovornost za odločitve v skladu z načeli dobrega korporativnega upravljanja.

Vodja poslanske skupine NSi Jernej Vrtovec meni, da se v Sloveniji v skoraj 30. letih države nismo naučili, kaj je to korporativno upravljanje. "Še vedno ne znamo upravljati z državnimi podjetji in to ponovno dokazujemo na Petrolu," je dejal.

V NSi se nadejajo, da bo več o menjavi znanega tudi po seji komisije DZ za nadzor javnih financ, katere sklic so zahtevali kmalu po zamenjavi uprave Petrola. Nanjo so po Vrtovčevih besedah vabljeni tako SDH kot tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in premier. "Naj se tu razkrijejo stvari, zakaj je uprava Petrola, ki je imela dobre rezultate, morala oditi. Mi nikogar ne obtožujemo, da je karkoli storil narobe, je pa presenetljivo, da mora oditi uspešna uprava nekega državnega podjetja," je danes izpostavil Vrtovec.

Preveliki prevzemni apetit za nadzorni svet

Po nekaterih informacijah bi lahko bili razlog tudi nekateri posli v državah nekdanje Jugoslavije. Omenja se nakup dela energetske dejavnosti, ki se ukvarja s poslovanjem s plinom in električno energijo, od hrvaške družbe Crodux. Ta je v lasti upokojenega hrvaškega generala Ivana Čermaka. Neuradno naj bi bil posel ter tudi nekateri drugi načrtovani prevzemi v regiji, kot so bili zastavljeni, po oceni nadzornikov finančno prevelik zalogaj.

Petrol naj bi sicer po napovedih danes popoldne prek spletnih strani Ljubljanske borze objavil dodatna pojasnila za delničarje, saj mora po zakonu zagotavljati enakomerno obveščenost lastnikov kapitala.

Na nogah mali delničarji Petrola

V zvezi z dogajanjem so se odzvali tudi v društvu Mali delničarji Slovenije in opozorili, da mora biti vsakršno komuniciranje enakomerno in sočasno. Kot so zapisali, je bilo namreč v družbi 25. oktobra še 22.802 delničarjev in bi vsakršno komuniciranje, kjer bi eden ali več deležnikov dobilo informacijo pred ostalimi, pomenilo, da prihaja do neenakopravne informiranosti in obravnave delničarjev v družbi, ki kotira na borzi.

Dodali so, da niso začeli zbirati pooblastil za izredno skupščino, saj bodo počakali, da se stvari razčistijo. "Pri tem ne želimo morebitnega pranja umazanega perila, ampak zgolj soočenje argumentov in protiargumentov na način in skladno s korporativno prakso, ter seveda na način da se dobremu imenu in ugledu družbe Petrol ne škoduje," so jasni mali delničarji.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:17 29. Oktober 2019.

    Kaj vas boli k....,ko greš tankat bo ista pizdarija.Kar naj se morski psi med sabo požrejo. Tukaj gre samo za …

  • 21:38 28. Oktober 2019.

    tako se je odločil lastnik, on ve zakaj in nas tlačane nima kaj brigat!!! nismo več v represivnem sistemu???

  • 15:58 28. Oktober 2019.

    Že novo leto bo pokazalo večino zakulisja,pa sprehod med Ino, Molom in Cro-duxom,samo resnica ne bo hitro prišla na dan,dokler …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.