Nadzorniki Teša razrešili Rotnika

Foto: Žurnal24 TE%C5%A0
Nadzorni svet TEŠ je z mesta direktorja družbe razrešil Uroša Rotnika. Nasledil ga bo Simon Tot. V TEŠ bodo v petek opozorilno stavkali.
Oglej si celoten članek

Rotnik je za STA dejal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje šestega bloka TEŠ. "Danes sem bil na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države, kje sem predstavljal prav projekt Teš 6. Med to predstavitvijo pa so me nadzorniki odstranili," je dejal. "Morebitne funkcije svetovalca direktorja Teša ne bom sprejel, delati znam in se bom v prihodnjih dneh odločil, ali bom svoje znanje še naprej uporabljal v energetiki ali na nekem drugem področju," je še povedal Rotnik.

Opozorilno bodo stavkali
V TEŠ bo jutri potekala opozorilna stavka, kar so se dogovorili danes na seji stavkovnega odbora, je potrdil predsednik podjetniškega sindikata Branko Sevčnikar. Dejal je, da je razrešitev Rotnika nelegitimna in v nasprotju s slovensko zakonodajo in pravnim redom.

Premier obveščen tik pred zdajci
Premier Borut Pahor je dejal, da je informacijo o tem prejel tik pred tiskovno konferenco po seji vlade. Poleg njega je bila po njegovih besedah nad informacijo presenečena tudi gospodarska ministrica Darja Radić.

Nadzorni svet TEŠ je za novega direktorja družbe imenoval Simona Tota, dosedanjega izvršnega direktorja proizvodnje v HSE.

Ministrica Radićeva je za STA povedala, da ni vedela, da je bil danes nadzorni svet Teša in da nameravajo nadzorniki razrešiti Rotnika.

Želi pa pridobiti informacijo o razlogih za razrešitev in pričakuje, da je ta bila tudi utemeljena.

Ob tem je poudarila, da vlada z začetkom delovanja agencije za upravljanje kapitalskih naložb države ni več pristojna za kadrovske menjave v nadzornih svetih oz. upravah, saj to nalogo zdaj opravlja agencija.

O razrešitvi Rotnika se je začelo govoriti že konec septembra, ko je vlada razrešila nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE).

Po takratnem scenariju bi nova uprava HSE zamenjala nadzornike Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ) in slednji bi zamenjali Uroša Rotnika.

Rotnik je takrat dejal, da v blok šest verjame in da zaupa ekipi. Pri tem pa se zaveda odgovornosti pri vodenju TEŠ in jasne vloge in pristojnosti lastnika.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.