“Naj imajo ljudje mir za dan mrtvih!”

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Krajevna skupnost Dobova. V ponedeljek so imeli izredni sestanek z državnim sekretarjem na notranjem ministrstvu. Prosili so ga, naj bo sprejemni center v nekdanji tovarni Beti v Dobovi vsaj za 1. november prazen. V neposredni bližini je namreč pokopališče.
Oglej si celoten članek

Državnega sekretarja Boštjana Šefica smo prosili, naj bo sprejemni center izpraznjen do današnjega dne. Prazen je bil že včeraj, a so ga potem ponoči napolnili z novo skupino beguncev,” za Žurnal24.si pove predsednik Krajevne skupnosti Dobova Mihael Boranič.

Doda, da je bil še zjutraj precej skeptičen, če bodo na notranjem ministrstvu držali dane obljube. “Skupino so vendarle že odpravili naprej, prostovoljci čistijo center in okolico. Morate razumeti, le kakih 50 metrov poleg imamo pokopališče. Naj imajo ljudje vsaj za 1. november mir, da opravijo svoje.

Še en dodatni šotor

Na ponedeljkovem sestanku s Šeficem je bilo tudi dogovorjeno, da nekdanja tovarna Beti v Dobovi več ne bo služila kot sprejemni center za begunce. “Dogovorili smo se, da za ta namen postavimo še en dodatni šotor pri sprejemnem centru pri Livarni, ki pa je kakih 400 metrov stran od pokopališča.”

Tako naj bi bilo tudi vnaprej; v Beti naj bi bilo skladišče za material, prostori naj bi služili namenu logističnega centra, pri Livarni pa bo sprejemni center. “Želeli so sicer našo privolitev za nastanitev 10 tisoč ljudi na tistem območju, kar pa je bilo za nas nesprejemljivo. Gre za poplavno območje, kaj če sledi spet kako močno deževje; bomo pustili, da se tisti reveži kar utopijo tam?” se vpraša predsednik Krajevne skupnosti Dobova.

V kolikor bodo premeščanja beguncev v sodelovanju s hrvaškimi organi teklo nemoteno naprej, da jih bodo torej Hrvati pripeljali s svojimi vlaki do naše meje, pri nas pa jih bomo samo namestili na naše vlake, bodo obveze, ki jih je podalo notranje ministrstvo domačinom iz Dobove, obveljale, še upa Dobovčan. “Če pa se na Šentilju vse zapolne in če Avstrija ne bi sprejemala, pa jih moramo pri nas namestiti v sprejemne centre. Ampak, vse bo v redu, če bo le razumevanje. Če pa bodo spet prehajali preko zelene meje, pa bomo spet imeli izredne razmere. Nedvomno.

Foto: Saša Despot begunci

Počistili smo sami

Mihael Boranič še pove, da so domačini velik del umazanije in odpadkov, ki jih begunci na svoji poti puščajo za seboj, počistili sami. Centre in ožjo okolico čistijo prostovoljci, vasi, mimo katerih so hodili peš, pa so domačini očistili sami. “Komunalna podjetja so nam prinesla le vreče in jih potem polne odpeljala. V vaseh Rigonce, Loče, Mihalovec in Mostec smo napolnili kakih 600 vreč,” pravi.

Dodaja, da upa, da bodo pristojni izpolnili tudi zavezo, da bo očiščen nasip od Mosteca do Brežic, kjer so begunci, preden je bilo spet vzpostavljeno sodelovanje s Hrvaško, hodili peš. “Tam je še vse umazano. Polno je odpadkov in upam, da bo to očiščeno, kot smo se dogovorili,” pravi Boranič, predsednik Krajevne skupnosti Dobova.

Tajnik taiste skupnosti, sicer doma iz vasi Rigonce, pri tem pravi, da so se razmere vendarle malo umirile, da pa je bilo med ljudmi že nevzdržno. “Upamo, da bodo besede državnega sekretarja držale. Morate nas razumet, življenje v naših vaseh te dni res ni bilo enostavno,” pravi Branko Proselc. 

barbara.barbic@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:01 30. Oktober 2015.

    Letos je ta praznik v EU zadnjič !!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.