"Naj si vzame tisti odstotek, vsaj nekaj je naredil"

Takšno je, vsaj tako se zdi, mnenje večine prebivalcev prestolnice (nemara podobno velja tudi v drugih občinah), nihče pa se ne vpraša, kdo bo vse naložbe plačal.
Oglej si celoten članek

Foto: Žurnal24 Kolumnisti 19.08.10, david jug, bostjan tacol

"Človek, ki občino vodi tako, kot to počne v Ljubljani, v Veliki Britaniji ne bi v politiki preživel niti dneva. Javnost bi ga takoj raztrgala," mi je pred dnevi dejal prijatelj z Otoka, ki v naši prestolnici živi že dlje časa. Leva roka - desni žep, je modus operandi šerifov, ki so pred kakšnim desetletjem prevzeli oblast v nekaterih večjih slovenskih mestih.

Sklepanje poslov s podjetji prijateljev, obljube pod mizo, odstotek tu, odstotek tam, ... Mariborski župan Franc Kangler je moral sredi zadnjega mandata tudi zaradi takšnih poslov odleteti. A palme, nove fasade in granitne kocke kot kaže ljudi prepričajo in so v večini primerov sumljive posle pripravljeni spregledati. Šerifi pa se preverjene formule kakopak držijo. 

Priznam, Ljubljana je lepše mesto, kot je bilo pred desetletjem, nemara tudi bolj funkcionalno. Pa so bile nove granitne kocke v središču mesta, ki so jih postavili med letoma 2006 in 2012 (za to obdobje so zadnji podatki o zadolževanju občin) vredne več kot 150 milijonov evrov? Sodeč po intenzivnosti gradbenih del v starem mestnem jedru prepostavljam, da se bomo Ljubljančani v dolgovih kmalu utopili. Le redki se ob tem vprašajo, koliko časa bomo zaradi teh naložb plačevali več za socialo, vrtce, vodo, odvoz smeti, ... Poleg tega na račun pospešene obnove mestnega središča trpi infrastruktura na obrobju. Razmere so podobne v Mariboru in Kopru, ki sta s 56 milijoni evrov na lestvici najbolj zadolženih občin takoj za Ljubljano. 

Na dogajanje lahko seveda gledamo tudi vzvratno. Dejstvo je, da so župani in županje, ki so mesta vodili do prihoda šerifov, le besedičili in leporečili, naredili pa niso kaj prida. Jasno je pač, da mora biti župan dober operativec, ne le politik. 

Ljudje so besedičenje in leporečenje kaznovali, ravnanje županov, ki z eno nogo (včasih kar z obema) hodijo prek zakona, pa tolerirajo. A če pod njihove mandate potegnemo črto, se bojim, da so manj škode naredile lepe besede.

Kako župani tip pred volitvami kot po tekočem traku režejo rdeče preberite v tem članku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:19 5. September 2014.

    David JUG , zakaj mogoče ne začneš pisati o tem kolko denarja ZJ daruje SIROMAŠNIM IN V STISKI LJUBLJANČANOM . …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.