Naj vam voščim novih Trubarjev

Foto: Žurnal24 Državna proslava v Cankarjevem domu
Prazniki nam pomagajo, da pogledamo na temelje, ki nas kot posameznike in kot narod omogočajo, je ob dnevu reformacije dejala ministrica Mojca Kucler Dolinar.
Oglej si celoten članek

V Cankarjevem domu je potekala državna proslava ob dnevu reformacije, 31. oktobru, na kateri je kot slavnostna govornica nastopila ministrica za visoko šolstvo znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar. Proslave so se med drugim udeležili tudi premier Janez Janša, škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša ter predsednik državnega zbora France Cukjati. V svojem slavnostnem govoru je Kucler Dolinar dejala, je država najpopolnejši izraz politične družbenosti in ima vse pogoje, da lahko ljudem zagotovi čim večjo stopnjo blagostanja.


Med slavnostnimi govorniki je bila visokošolska ministrica. © BOBO

 
Obenem je še opozorila, da država ni ustanova, namenjena sama sebi, temveč narodu, ki jo je postavil in je zato dolžna skrbeti tudi za druge njegove vitalne potrebe, vse tja do duhovnih. " Zato imamo praznične dni, med drugim dan samostojnosti in dan državnosti, dan kulture in seveda dan reformacije, " je povedala. " To so prazniki, ki nam pomagajo, da stopimo iz vsakdanjih skrbi in obveznosti ter pogledamo na temelje, ki nas kot posameznike in kot narod omogočajo, " je dejala ministrica in dodala, da blagostanje ne pomeni zgolj gospodarskega razcveta, temveč tudi svobodo, varnost, pravičnost.

Ministrica je v svojem govoru ocenila, da je Slovenija v kratkem času zadnjih dveh desetletij doživela kar nekaj zgodovinskih trenutkov. "Velikih, srečnih, danes, ko se spominjamo ustanovitve ene od krščanskih oblik verovanja, se morda sme reči celo blagoslovljenih. Besede o tisočletnem snu naših dedov zvenijo kot fraza in nam ne pridejo več do živega, " je dejala ministrica. " Pa bi morale" , je poudarila. " Svoje samostojnosti, svoje države, svojega jezika in kulture, svoje umeščenosti na svetovni politični zemljevid, svojih gospodarskih uspehov, svojih državnih simbolov in svojih praznikov bi se morali veseliti in biti nanje ponosn i," je še dejala.

 
 

Naj vam torej danes voščim novih Trubarjev. Z njegovo ljubeznijo do slovenskega jezika, z njegovim nespodmakljivim domoljubjem in evropskostjo, predanostjo poklicu, zavzetostjo in delavnostjo, z njegovo trdno duhovno usidranostjo, samoniklostjo, karizmo in pogumom.

Mojca Kucler Dolinar

 
Identitetne zbeganosti, ki zavira moč in samozavest posameznega naroda, ni mogoče preseči brez truda, je še menila ministrica. Pri tem imajo izjemno vlogo visokošolske ustanove, ki imajo možnost intelektualno, kulturno in tudi etično opremiti mladega človeka, je poudarila. Prepričana je, da je spoj med etiko in znanstveno-tehnično sfero dandanes nujnejši kot kdajkoli.

"Ob vsem povedanem se zdi, da bi današnji Sloveniji in Evropi, ki ji stopamo na čelo, koristil kakšen novi Primož Trubar," je dejala ministrica.

Škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša pa je v poslanici ob dnevu reformacije zapisal, da so nas Primož Trubar in njegovi privrženci popeljali na pot iskanja možnosti, da je slovenskost lahko avtohtono in avtonomno zaživela, preživela in da še živi. Z novim pogledom na Boga, vero in življenje, z reformacijo in renesanso, se je začel novi evropski vek, je še poudaril škof in dodal, da smo se v to dogajanje vključili tudi Slovenci.

Na dan reformacije se spominjamo 31. oktobra 1517, ko je profesor za biblijsko teologijo Martin Luter na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako opozoril na njeno krizo. Začelo se je reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve Cerkve pa tudi do nastanka novih cerkva.

Močan odmev so imeli Lutrovi nauki tudi v slovenskih deželah, osrednja osebnost slovenskega protestantizma pa je postal Primož Trubar (1508-1586), ki je leta 1550 napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo nasploh, ki ji je dodal še Abecednik. V njej se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.