Smrtonosni akrilamid |
|
sodi v skupino snovi, ki so po klasifikaciji Mednarodne agencije za raziskovanje raka uvrščene med tiste, pri katerih obstaja velika verjetnost, da so rakotvorne. Tvori se med toplotno obdelavo živil, med cvrtjem in pečenjem. Ta hrana ni primerna za dnevno prehranjevanje, ampak za občasno. Najbolj so nevarne temnejše barve, torej temno rjava in črna, medtem ko naj bi bila ta živila zlatorumena. |
Preostali vzorci so vsebovali manj kot 30 mikrogramov na kilogram akrilamida. Med temi so Lumpijev krompirček ter krompirček v restavracijah McDonald's in Interspar, Mercatorjev kruh (črna štruca), Sparov kruh (štruca s krompirjem), Tušev kruh (domači polbeli).
Živila raje kuhajte!
Petermanova potrošnikom priporoča, naj živila raje kot cvrejo ali pečejo kuhajo v vodi, na pari ali naj jih dušijo. Pri peki živil naj bo to pokrito in naj se duši v lastnem soku, krompir naj bo zapečen le do zlatorumene barve, kruh naj bo vzhajan s kvasovkami, živila med peko na žaru pa naj pogosto obračajo, tako da se posamezni deli ne zažgejo.
Cene ostale umirjene
Predsednica ZPS Breda Kutin je predstavila rezultate zadnje analize cen v okviru projekta Precenimo cene. Cene so ostale relativno umirjene, kljub temu pa so opazili podražitve zelenjave (paradižnika za med 13 in 60 odstotkov in solate za med 10 in 35 odstotkov), mesa in mesnih izdelkov (piščančje meso za med 13 in 40 odstotki) ter sezonskega sadja (pomaranče za med šest in 40 odstotkov, banane pa za med 30 in 40 odstotkov).