"Najbolj tragično je bilo na urgenci"

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Reševalci. Uspešni, ker se med sabo poznajo.
Oglej si celoten članek

“Intervencija je bila izpeljana šolsko,” je potek reševalne akcije po četrtkovi nesreči balona povzel Robert Sabol, voznik reševalnega vozila, ki je prišlo prvo na kraj nesreče.

Osnovne informacije so bile skope; sporočeno je bilo, da gre za nesrečo toplozračnega balona z 32 ljudmi. Reševalci so bili presenečeni, da tako veliki baloni sploh obstajajo. “Nov Fabianijev most nam je zelo skrajšal pot; na kraj smo prišli s konvojem gasilskih vozil šest minut po nesreči,” je povedal. Takoj po prihodu so v nadzorni center sporočili, da gre za množično nesrečo z več kot desetimi udeleženimi. Odzvalo se je toliko reševalnih ekip, da se jim po odvozu ponesrečencev ni bilo treba vračati iz bolnišnice na kraj nesreče. Prvo pomoč so nekaterim opečenim takoj nudili tudi gasilci. Reševalce je najbolj pretresel prizor v košari, v kateri so bila štiri trupla, po prihodu reševalcev pa ni umrl nobeden od ponesrečenih. “Najbolj tragično pa je bilo na urgenci, kamor so prišli svojci,” je dodal Sabol.

Otežila bi lokacija

“Vprašanje je, kako bi reševanje potekalo, če bi se nesreča zgodila v nedeljo ponoči v snegu na Krimu,” se je spraševal Sabol, ki je poleg profesionalcev pohvalil vse prostovoljce in očividce, ki so bili v pomoč.

Tomaž Kučič, poveljnik ljubljanske gasilske brigade, pa je prepričan, da bi drugačne okoliščine sicer otežile reševanje, vendar pa bi bil odziv vseh, ki so sodelovali v akciji, enak. Poudaril je, da je k dobremu poteku reševanja prispevalo tudi to, da se reševalci iz različnih služb med sabo poznajo iz reševalnih vaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • dd
    10:41 27. Avgust 2012.

    Vsa pohvala reševalcem in gasilcem. Upam, da se bodo tudi zdravniki potrudili, in, da nobeden ne bo več umrl.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.