Najdražja so pri velikih

Foto: Žurnal24 Cena ni vse, opozarja Anamarija Slabe, saj vsi ekološki in konvencionalni izdelk
Ekoživila. V povprečju za več kot 80 odstotkov dražja od navadnih, najdražja so pri velikih trgovcih.
Oglej si celoten članek

“Ekoživila so bila lani v povprečju za 82 odstotkov po podatkih statističnega urada oziroma za 87 odstotkov dražja od konvencionalnih živil, vendar se cene močno razlikujejo glede na živilo, skupine živil in distribucijske kanale,” pravi Anamarija Slabe z Inštituta za trajnostni razvoj.

Moka letos cenejša?
Letos. Trend kaže, da bi lahko bile cene pri ekoloških mlečnih in mlevskih izdelkih (moka, kruh, rezanci ...) glede na izsledke raziskave, ki sta jo izvedla Inštitut za trajnostni razvoj in biotehniška fakulteta, v primerjavi z lani nižje, kar pa Anamarija Slabe težko reče tudi za sadje in zelenjavo.

V primerjalni analizi cen ekoživil na slovenskem trgu za lani, ki so jo javnosti predstavili včeraj, so ugotovili tudi, da je bilo ekoživilo v redkih primerih celo cenejše od običajnega; ekokutine so bile na primer za 14 odstotkov  cenejše.

Ekotržnice cenejše
“Ljubljanska ekotržnica je v povprečju cenejša od običajnih supermarketov, izbira je večja, kakovost pa boljša,” pove Slabetova in opozarja, da se cene in kakovost na ekotržnici med prodajalci lahko zelo razlikujejo.

Specializirane ekotrgovine so glede na izsledke raziskave v povprečju cenejše od običajnih supermarketov. Najvišje cene ekološkega sadja in zelenjave pa so pri običajnih velikih trgovcih, kjer pogosto ponujajo le en izdelek iste
vrste.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.