Najmlajši okuženi star le 16 let

Foto: Žurnal24 (Foto: iStockPhoto)
Hepatitis. Ob svetovnem dnevu tudi brezplačno testiranje.
Oglej si celoten članek

Bolezen. Ob svetovnem dnevu hepatitisa bodo 18. in 19. maja na ljubljanski kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja brezplačno testirali na okužbo z virusoma hepatitisa B in C.

Možnosti brezplačnega testiranja bodo na kliniki podrobneje predstavili na jutrišnji novinarski konferenci, kjer bodo podali tudi najnovejše podatke o številu okuženih s hepatitisom pri nas in v tujini.

Hepatitisa A in E sta bolezni potnikov, ki potujejo v endemična področja, B in C pa lahko tiho povzročita odpoved delovanja jeter in raka na jetrih ter sta resen javnozdravstveni problem, saj je po svetu z njima okuženih vsaj 550 milijonov ljudi, pravijo na kliniki.

Hepatitisa je pri nas vse manj
Število prijavljenih primerov hepatitisa A se v Sloveniji v zadnjih letih zmanjšuje,” ocenjuje Veronika Učakar z inštituta za varovanje zdravja. Leta 1997 so na primer imeli 99 prijav, leta 2008 pa 17. Najmlajši, ki je leta 2008 zbolel, je bil star 16 let. Tega leta je bilo prijavljenih 17 primerov hepatitisa B in osem primerov hepatitisa C.

Proti hepatitisu B je bilo leta 1998 uvedeno cepljenje za vse otroke ob vstopu v osnovno šolo,” pravi Učakarjeva. Če nam bo uspelo zadržati tako visoko precepljenost, ki je 95 odstotna, pričakuje, da se bo število obolelih najverjetneje še zmanjšalo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.