Najnovejša prognoza: Epidemija še narašča, takšne so ocene

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Epidemija bo vrh v intenzivnih enotah predvidoma dosegla konec novembra.
Oglej si celoten članek

"Epidemija predvidoma še vedno narašča, vendar je negotovost ocene velika zaradi spremenjenega režima testiranja v zadnjem obdobju. V rizični starostni skupini nad 65 let je število okužb predvidoma že doseglo vrh četrtega vala in upada. Zmanjšuje se delež potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, kar bi lahko bila posledica cepljenja in prekuževanja ter uporabe Regenerona," ugotavlja Matjaž Leskovar, ki za Institut Jožef Stefan pripravlja prognozo šrijenja covid-19 v Sloveniji. "Vrh bo v enotah intenzivne terapije predvidoma dosežen konec novembra. Predvidoma bo na intenzivnih oddelkih več kot 250 covidnih bolnikov, verjetno pa jih ne bomo presegli 300."

"Zdaj je ključno, da zares dosledno izvajajmo pravilo CPT in vse ostale ukrepe, da bo epidemija začela upadati. Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije popravnega izpita ne bo. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje epidemije je cepljenje, ki pomembno zmanjša verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Kumulativno število hospitaliziranih zmanjša pri tako kužnem virusu le cepljenje, ukrepi to isto kumulativno število bolnikov le razporedijo na daljše časovno obdobje." 

Matjaž Leskovar, IJS

Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,05. Po kriterijih ECDC smo v temno rdeči fazi. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih oseb je 3299. 

Foto: IJS

V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra polovica prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno 3,2 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 30. prebivalec. "Ocenjujemo, da je hkrati neprecepljenih in neprekuženih še približno slaba petina prebivalstva, dovzetnih pa približno četrtina prebivalstva, ker cepiva niso 100 odstotno učinkovita in ker imunost s časom upada," navajajo pri IJS.

Foto: IJS

Foto: IJS Foto: IJS

Hitrost cepljenja je približno 12 tisoč prvih odmerkov na teden oz. 0,6 odstotka prebivalstva na teden. Hitrost prekuževanja je približno 69 tisoč okuženih na teden oz. 3,3 odstotka prebivalstva na teden.

14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev je 2156. "Glede na kriterije ECDC smo v temno rdeči fazi," ugotavljajo pri IJS. "Dokler epidemija ne bo zanesljivo upadala, ne bomo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, ker so negotovosti prevelike."

Foto: IJS

Spodaj so prikazani deleži hospitaliziranih, v enotah intenzivne terapije in umrlih potrjeno okuženih po starostnih skupinah. V tabelah so za drugi, tretji in četrti val za vsako starostno skupino posebej navedeni ocenjeni deleži potrjeno okuženih, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo (hosp), obravnavo v enotah intenzivne terapije (EIT) oz. umrejo (umrli).

Ocenjeni deleži vseh hospitaliziranih v posameznih valovih, ki potrebujejo intenzivno terapijo, so: drugi val 13,4, tretji val 18,9, četrti val 24,8 odstotkov, in odražajo predvsem starostno strukturo okuženih v posameznih valovih. Iz podatkov za posamezne starostne skupine je razvidno, da je različica B1.258.17 (drugi val) tipično manj nevarna od različice alfa (tretji val), ki je tipično manj nevarna od različice delta (četrti val). Različica delta je zares zelo neugodna, saj je bistveno bolj kužna od ostalih različic in je tipično tudi bolj nevarna.

Foto: IJS

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 12

  • 11:26 17. November 2021.

    Zanimivo; Več kot je cepljenih, bolj epidemija narašča. Obenem pa se želi prikazati, da so za to krivi tisti, ki …

  • 11:13 17. November 2021.

    Po letu in pol licemerskega poziranja in prepricevanja kako vse vedo in znajo napovedat okuzene na 3 decimalke natancno cez …

  • 07:44 17. November 2021.

    V bistvu iz članka veje rahlo razočaranje, ker se očitno vse skupaj umirja..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.