Najprej bodo na vrsti vikend zaporniki

Foto: Žurnal24 main
Foto: Žurnal24 main
Pličanič napovedal spremembo zakona, da bi zaporniki za svojo oskrbo prispevali del stroškov.
Oglej si celoten članek

Po besedah ministra za pravosodje Senka Pličaniča bi najprej začeli plačevati  obsojenci, ki svojo zaporno kazen služijo le ob vikendih. Takih je približno 60, v njihovem primeru pa bi državi na leto prihranili med 50.000 in 70.000 evri.

Ponekod prispevek običajen


Po ministrovih besedah slovenski zaporski sistem pesti vrsta težav, med katerimi je navedel premajhno število pravosodnih policistov in problem reorganizacije javnih gospodarskih zavodov, ki so v preteklih letih ustvarjali izgubo in v katerih delajo zaporniki. Opozoril je, da je prispevek zapornikov pri izvrševanju kazenskih sankcij v nekaterih državah običajen in kot primer navedel Dansko.

Načeloma ne nasprotujejo

Direktor Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob Jože Podržaj je glede ministrove napovedi dejal, da prispevku obsojencev za lastno oskrbo načelno ne nasprotuje, je pa treba pri tem pretehtati vse vidike in prispevek uvesti le za nadstandardne storitve, kot jih poznajo v nekaterih drugih državah. Sicer mora država osnovni paket oskrbe za obsojence ohraniti, je še menil.

Generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Dušan Valentinčič pa je dejal, da so se za omenjeni ukrep odločili predvsem zaradi privilegijev t. i. vikend obsojencev. Sicer pa vsi obsojenci, ki za svoje delo v zaporu ne dobivajo polne plače, že sedaj prispevajo, je še pojasnil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 14:05 8. Marec 2014.

    Ni mišljeno v neposredni povezavi z člankom in zaporniki - <br />Kdaj nam bo banana gnila oblast začela zaračunavati "slovenski" …

  • 08:03 8. Marec 2014.

    PREDLAGAM, DA ZAPORNIKI ČEZ TEDEN DELAJO V TOVARNAH,KI SO V STEČAJIH

  • 07:43 8. Marec 2014.

    Zaporniki naj obvezno plačajo bivanje in vse ostale stroške. Sprevrženo je dejstvo,da naj zaporniki živijo na račun davkoplačevalcev .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.