Najprej izračun, potem glasovanje

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
V četrtek o fiskalnem pravilu verjetno še ne bodo glasovali. Bratuškova: Izračuni bodo pokazali, ali je za leto 2015 sploh izvedljivo.
Oglej si celoten članek

"Na sestanku smo imeli dolg, temeljit in zelo konstruktiven pogovor," je po srečanju predsednikov parlamentarnih strank povedala predsednica vlade Alenka Bratušek. Kot je pojasnila, je bilo danih več predlogov, vendar bo za rešitev potrebnih še več pogovorov v poslanskih skupinah. "Poslanci so tisti, ki bodo glasovali, zato je prav, da se pogovorijo."

Maja bo bolj jasno

Na podlagi spremenjenih okoliščin in makroekonomskih izhodišč bi bilo po njenih besedah potrebno napraviti nove izračune, ki bi pokazali, ali je fiskalno pravilo za leto 2015 sploh izvedljivo. "Dokler tega ne rešimo, ne moremo govoriti o tem, za koga je fiskalno pravilo sprejemljivo," je dejala. Po sedanjih ocenah namreč leta 2015 še ne bo mogoče uravnotežiti javnih financ, tako da bi zadostili pravilu.

Politični vrh se po današnjem sestanku nagiba h kompromisu glede četrtkove izredne seje državnega zbora, katerega sklic je zahtevala SDS. Sejo naj bi prekinili in nato nadaljevali maja, ko bo na podlagi novih izračunov jasno, ali je fiskalno pravilo v ustavo moč vnesti po sedanjem predlogu. Bo pa o tem v četrtek pred sejo znova odločal politični vrh.

Kaj bo rekla mednarodna javnost?

V vseh strankah se strinjajo, da bi zavrnitev vnosa pravila v ustavo pomenila zelo slab signal mednarodni javnosti. Bratuškova je sicer v torek v Bruslju zagotovila, da bo Slovenija javne finance konsolidirala z ali brez fiskalnega pravila.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.