Najslabše plače v novem letu 50 € višje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Konec je prehodnega obdobja, v katerem so lahko delodajalci ob dogovoru z zaposlenimi izplačevali nižjo minimalno plačo od zakonsko določene. Znesek minimalne plače sicer je 748,10 evra bruto.
Oglej si celoten članek

Izplačilo za januar bi moralo biti tako v celotni višini minimalne plače, so danes spomnili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Zavzemajo se za spremembo dohodninske zakonodaje, da bi povečali realno vrednost nizkih plač.

Sedaj v dogovoru najnižje plače le 698 evrov bruto

Prehodni znesek minimalne plače – za katerega so se lahko za dvoletno obdobje dogovorili delodajalci, pri katerih bi dvig v celotni višini povzročil velike težave, večja odpuščanja ali propad podjetja – letos znaša 698,27 evra bruto, celotni znesek minimalne plače pa je 748,10 evra bruto.

Za nižji znesek minimalne plače se je po podatkih ZSSS dogovorilo 1.611 delodajalcev, pri katerih takšno plačilo po oceni zveze prejema med sedem tisoč in osem tisoč zaposlenih. Med temi delodajalci so družbe Alpina, Velana, Tosama, Beti, Iskra, Jelovica in Lip Bled, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedala svetovalka ZSSS Andreja Poje.

Konec letošnjega leta se to prehodno obdobje izteče in delodajalci bodo morali v izplačilih za januar 2012 zagotoviti polno izplačilo minimalne plače.

Uskladitev še z inflacijo

Minimalna plača se bo s 1. januarjem uskladila vsaj z letno stopnjo inflacije v decembru. Po zakonu minister, pristojen za delo, pri določitvi minimalne plače sicer poleg rasti cen življenjskih potrebščin upošteva tudi gibanje plač, gospodarske razmere oziroma gospodarsko rast in gibanje zaposlenosti.

Delodajalci so imeli dve leti možnost, da se pravočasno pripravijo na 1. januar 2012, zato to ne bi smelo biti presenečenje, je dejal predsednik ZSSS Dušan Semolič.

Na minimalni plači preko 40 tisoč delavcev

Minimalno plačo je septembra letos prejemalo okoli 41 tisoč delavcev, od tega jih je bilo okoli 28 odstotkov v predelovalnih dejavnostih, 15 odstotkov v trgovini in 10 odstotkov v gradbeništvu.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.