Največ kršitev v zvezi z izplačili

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Delovni inšpektorji so lani pri skoraj deset tisoč inšpekcijskih nadzorih ugotovili kršitve pri več kot polovici oziroma znatno povečanje v primerjavi z letom prej. Izstopajo kršitve v zvezi z izplačili.
Oglej si celoten članek

Inšpektorat za delo RS je lani na področju delovnih razmerij opravil 9.908 inšpekcijskih nadzorov in ugotovil 6.456 kršitev – največ v gradbeništvu, gostinstvu in trgovini, kjer opravijo tudi največ nadzorov. Inšpektorat ugotavlja, da se je število kršitev znatno povečalo v primerjavi z letom prej.

Izstopajo kršitve v zvezi s plačilom, sledijo tiste v zvezi s pogodbo o zaposlitvi, vodenjem evidenc na področju dela, delovnim časom, zaposlovanjem na črno in prenehanjem pogodbe o zaposlitvi.

V pravice delavcev posega vse več delodajalcev

Delavci so trpeli zaradi neizplačila plač, regresov, odpravnin in drugih prejemkov iz delovnega razmerja, saj so delodajalci tudi tako iskali načine za prebroditev krize in s tem neupravičeno posegli v pravice delavcev. Take kršitve so inšpektorji opazili pri vse več delodajalcih, ki so sicer do leta 2010 redno izpolnjevali svoje finančne obveznosti.

Pri nadzorih najodmevnejši Vegrad

Znaki gospodarske krize so se najbolj odrazili na področju delovnih razmerij, izpostavljeno je gradbeništvo, ki so ga inšpektorji lani vse leto poostreno nadzirali. Pri Vegradu in hčerinskih podjetjih so inšpektorji opravili 34 nadzorov in do maja 2011 še dva. Zoper pravne in odgovorne osebe je bilo uvedenih več postopkov o prekršku, izdanih 80 plačilnih nalogov, devet odločb o prekršku, zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic z dela pa je bilo na okrožno državno tožilstvo podanih pet kazenskih ovadb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 16:41 8. Avgust 2011.

    Močno dvomim , da se je število kršiteljev v letošnjem letu povečalo v primerjavi z lanskim. Ali v primerjavi s …

  • 20:23 7. Avgust 2011.

    več denarja je potrebno spustiti v obtok...problem je rešen...ne pa minimalne plače za maximalne davke..

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.