Največ nesreč zaradi zdrsov

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
V sredo se je na delovišču v Vrbini zgodila še ena delovna nesreča. Letos je inšpektorat za delo zabeležil že 8.553 lažjih, 342 težjih nezgod pri delu ter 14 smrtnih nesreč.
Oglej si celoten članek

Delavec v Vrbini je pred dvema dnevoma padel z višine približno dveh metrov, na srečo pa jo je odnesel brez poškodb.

V torek sta se zgodili dve hudi nesreči pri delu: 21-letnemu delavcu je med nameščanjem klimatske naprave spodrsnilo. Padel je z višine 1,5 metra, nanj pa je padla še klimatska naprava. Druga nesreča se je zgodila v gozdu v bližini Dolenjskih Toplic, kjer je na 57-letnega moškega padlo drevo.

Zakon o varnosti in zdravju določa, da mora delodajalec inšpekciji dela takoj prijaviti vsako smrtno poškodbo oz. poškodbo, zaradi katere je delavec nezmožen delati najmanj tri zaporedne delovne dni, kolektivno nezgodo, nevarni pojav ali ugotovljeno poklicno ljubezen.

Pred enim tednom je v Ribnici strešni tram padel na 52-letnega delavca, ki je zaradi poškodb umrl na kraju nesreče.

Pred enajstimi dnevi je v ljubljanskem kliničnem centru zaradi posledic delovne nesreče konec avgusta umrl 55-letni uslužbenec Slovenskih železnic. Delavec je opravljal dela na drogu električne napeljave in prišel v stik z visoko napetostjo, nato pa padel z nekaj metrov višine na tla.

Letos 14 smrtnih primerov
V letošnjem letu so delodajalci prijavili 8.553 lažjih in 342 težjih nezgod pri delu, so nam povedali na Inšpektoratu RS za delo, kjer so zabeležili tudi 14 primerov, ki so se končali s smrtjo delavca.

"Najpogostejši vzroki vseh prijavljenih nezgod pri delu so zdrs, spotik in padec oseb ter izguba nadzora nad predmetom dela ali delovno opremo. Največ nezgod se zgodi pri delodajalcih, katerih glavna dejavnost je gradnja stanovanjskih in nestanovanjskih stavb in trgovina na drobno," je še pojasnil Borut Brezovar, glavni inšpektor za delo.

Najbolj pozorni na gradbince
Inšpektorat je lani opravil 7.716 inšpekcijskih pregledov na področju varnosti in zdravja pri delu, ugotovili pa so skupno 15.542 kršitev. Največ pozornosti so namenili nadzoru nad delodajalci v gradbeništvu in na samih gradbiščih.

Zabeležili so 25 smrtnih primerov oziroma dva manj kot leta 2008. Lani je število prijavljenih nezgod pri delu s strani delodajalcev opazno upadlo: inšpektorat je namreč prejel 15.011 prijav, medtem ko je predlani število znašalo 17.048.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.