Največ zahtevkov zaradi požarov

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Podjetniška zavarovanja. Premalo podjetij se odloči za zavarovanje odgovornosti vodilnih kadrov. Prevladujejo delniške družbe.
Oglej si celoten članek

Varnost. Večina izmed šestih slovenskih zavarovalnic, ki smo jih vprašali o trendu sklepanja podjetniških zavarovanj, opaža stabilno rast povpraševanja.

Pri Triglavu sicer beležijo upad predvsem gradbenih zavarovanj in zavarovanj posojil, v Adriaticu Slovenici pa pravijo, da se je obseg nekoliko zmanjšal na področjih, ki niso ključna za obstoj podjetja. Pri tem gre v veliki meri za krčenje stroškov pri tistih, ki imajo tudi sicer težave pri poslovanju.

Največ stanejo požari

Praktično vse zavarovalnice ponujajo nezgodna, življenjska, odgovornostna, premoženjska, zdravstvena in še nekatera zavarovanja. Podjetniki sklenejo največ zavarovanj premoženja, kjer je na prvem mestu požarno zavarovanje, med glavnimi pa še strojelom, zavarovanje za primer vloma in izliv vode. Tako kot zavarovanj, je največ tudi zahtevkov iz požarnih zavarovanj.

Po višini nastale škode so najvišji zahtevki zaradi škode, ki jih povzročijo požari,” pravijo pri Triglavu. Škodni zahtevki so v veliki meri odvisni od naravnih nesreč. “Število zahtevkov skozi leta precej variira, letos smo izplačali precej škod zaradi viharja, v letu 2010 zaradi poplav, v letih 2008 in 2009 pa zaradi toče,” pojasnjujejo pri Adriaticu Slovenici.

Pri strojelomu si podjetja zagotovijo kritje škode na strojih, napravah, aparatih in ištalacijah zaradi loma in mehanskih poškodb v času njihovega delovanja, nam je pojasnil Edi Bubnič, vodja imovinskih zavarovanj pri Adriaticu Slovenici.

Odgovornost vodilnih

Zavarovalnice ponujajo tudi zavarovanje vodilnih delavcev gospodarskih družb. S tem jamčijo za odškodninske zahtevke, za katere na primer direktorji odgovarjajo na podlagi zakona.

Podjetniki se za to odločajo v premajhni meri; na to vpliva tudi borna sodna praksa na tem področju,” zatrjujejo pri Generaliju. V Zavarovalnici Maribor prav tako ugotavljajo, da zavarovanje članov uprav v Sloveniji ni zelo razširjeno, a se v zadnjih letih nekoliko povečuje, prav tako pri Adriaticu Slovenici pravijo, da “se družbe in posamezniki redko odločajo za to”. Če že, pa se zavarujejo predvsem večja podjetja oziroma delniške družbe.

Foto: Shutterstock Vlom

Informativni izračun

Vseh šest zavarovalnic smo prosili tudi za informativni izračun premij za zavarovanje izmišljenega podjetja, ki izdeluje izdelke iz plastike, ima 50 zaposlenih, v tovarni pa stroje in opremo v vrednosti tri milijone evrov.

Temeljno zavarovanje za primer požara bi na primer pri Triglavu znašalo 3.907,44 evra, pri Generaliju pa 2.894 evrov (zavarovanje za primer požara po tarifi produkta Probit s hipotetičnim upoštevanjem optimalnih varovalnih ukrepov, ki pa ga v praksi še niso srečali).

Seveda gre za hipotetične izračune, pri konkretnih primerih sta potrebna predhoden ogled in ocena tveganja s strani zavarovalnice, kar poudarjajo vsi ponudniki. Ponudbe tako vsi pripravljajo povsem individualno in odvisno od številnih dejavnikov.

V primeru Irene Volkner je odškodnino krila zavarovalnica

Foto: Anže Petkovšek Irena Volkner Poravnava. V primeru pacientke Irene Volkner, je Univerzitetni klinični center Ljubljana – potem ko je priznal strokovno napako pri zdravljenju tumorja – odškodninski zahtevek predal zavarovalnici Adriatic Slovenica.

Odškodninski zahtevek temelji na oceni bolečin, strahu bolnice in drugih dejavnikih, ki so vplivali na zdravljenje,” je takrat povedal direktor kirurške klinike UKC Ljubljana Alojz Pleskovič.

Kot je pojasnil Andrej Pitako, odvetnik Volknerjeve, so sklenili poravnavo, ker odškodnina ni bila izplačana v višini, ki jo zahtevala bolnica, pri čemer je vsak od udeležencev pristal na manjši kompromis.

Nekatere zdravstvene ustanove so podzavarovane

Podzavarovani. Zdravstvena ustanova ima kot delodajalec sklenjeno pogodbo o zavarovanju poklicne odgovornosti zdravnikov.

“Proti več bolnišnicam v Sloveniji imam zahtevke iz istega naslova. Zanimivo je, da so nekatere podzavarovane – v tem primeru zavarovalnica pacientu, ki je do odškodnine upravičen, ne more izplačati celotnega zneska, kot je bil dogovorjen, ali pa ga sploh ne more izplačati. Pacientu ostane samo možnost civilne tožbe, ki pa lahko traja leta,” je pojasnil odvetnik Andrej Pitako.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.