Največ zdravnikom in učiteljem

Foto: Žurnal24grafika
Foto: Žurnal24grafika
Dodatki. Vojaku in podčastniku tri evre.
Oglej si celoten članek

Lani je država izplačala dobrih 12.600.000 evrov za položajne dodatke k plačam javnih uslužbencev.

Največ zdravnikom

Največ, skoraj 600 tisoč evrov je bilo lani razdeljenih v zdravstvu, in sicer med 317 zdravnikov specialistov, ki sicer na mesec prejemajo skoraj štiri tisoč evrov bruto plače. Dobrih 280 tisoč evrov položajnih dodatkov pa je država izplačala 358 zdravnikom specialistom, ki jim pripada dobrih tri tisoč evrov bruto plače na mesec.

Nadomeščali v policiji

Do položajnega dodatka so upravičeni javni uslužbenci, ki vodijo določeno enoto, službo ali usklajujejo delo tamkajšnjih zaposlenih. "Javnemu uslužbencu pripada položajni dodatek, ko je v posamezni notranji organizacijski enoti zaposlenih najmanj pet javnih uslužbencev," med drugim zapoveduje vladna uredba, ki določa merila za odmero dodatkov. Od števila zaposlenih, ki jih vodi posamezen vodja, je namreč odvisna višina njegovega položajnega dodatka. Skoraj 370 tisoč evrov je lani šlo tudi za položajne dodatke 2.579 pomočnikov, namestnikov ali drugih javnih uslužbencev, ki so nadomeščali svoje nadrejene vodje, ko so bili ti odsotni iz službe. V tem primeru je bilo za položajne dodatke največ, dobrih deset tisoč evrov, razdeljenih med 36 policijskih inšpektorjev z okoli 1.600 evrov bruto plače.

Vojaku tri, Hajdinjaku 300


Daleč najmanj, manj kot tri evre, pa sta v vsem letu 2012 kot položajni dodatek prejela mornariški podčastnik in vojak Slovenske vojske. Prvi prejema okoli 1.200 evrov bruto, drugi pa dobrih tisoč evrov bruto plače na mesec. Ministrstvo za obrambo (Mors) smo že prejšnji teden zaprosili za pojasnilo, koliko njihovih zaposlenih je lani prejemalo katerikoli dodatek k plači. Valentin Hajdinjak, šef kabineta ministra Aleša Hojsa, je namreč lani prejemal od dobrih 180 do 300 evrov položajnega dodatka na mesec. Pri tem na Morsu niso pojasnili, kako so mu višino dodatka odmerili, prav tako ne, kdo vse od zaposlenih na Morsu ta dodatek k plači še dobiva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 09:20 5. Februar 2013.

    Pohvalo staršev bi izpustil... Starši so zelo različni in jim ne bi dal pravice do še več vtikanja v šolski …

  • 08:15 5. Februar 2013.

    ja res je, Hajdinjaki, Božiči nekaj dobijo, drugi pa figo.

  • 07:09 5. Februar 2013.

    Od kje avtorici spet učitelji? In kaj je to - plačilo za delovno uspešnost?<br />Morda zavest, da se trudiš in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.