Nalepka bo razkrila, ali je izdelek tudi zares slovenski

Foto: mkgp.gov.si
Foto: mkgp.gov.si
Kako je lahko fižol, ki je zrasel na Kitajskem, lahko slovenski? Ali pa, da je žival skotena, vzrejena in zaklana v Avstriji, meso razsekano v Avstriji, zrezki so pa slovenski izdelek. Kako je to možno? Že konec leta bo drugače, saj se obeta novo označevanje.
Oglej si celoten članek

Konec leta se na prvih mesnih in mlečnih izdelkih obeta oznaka Izbrana kakovost. Z njo bo potrošnik seznanjen, da je bil proizvod pridelan in predelan v Sloveniji, da ima slovenske surovine, specifične lastnosti, ki se nanašajo na kakovost, način pridelave in predelave ter da so vsi ti parametri redno kontrolirani.

Oznako bodo nadzorovale certifikacijske institucije in inšpekcije, potrošniku pa bo zagotavljala domače poreklo in izvor glavne surovine ter višjo kakovost, je prepričan kmetijski minister Dejan Židan.

Kaj bo z govejim mesom?

Specifikacija je v javni obravnavi, odprto vprašanje pa je, tako minister, samo še pri sektorju govejega mesa. Letos bo oznaka že na prvih mesnih in mlečnih izdelkih.

Potrošnik namreč po besedah ministra pričakuje, da je v izdelku, kjer piše, da je proizveden v Sloveniji, tudi surovina slovenska. To področje sicer predpisuje zakonodaja EU, trenutno pa med evropskimi ministri poteka več razprav na to temo.

Židan letos pričakuje spremembe pri označevanju mesnih proizvodov na način, da bo poreklo oz. izvor surovine vidno potrošniku na isti strani izdelka in z istimi črkami, ne pa kot do sedaj, ko je ponekod na prvi strani na veliko napisano, da je izdelek proizveden v Sloveniji, na drugi strani pa je z majhnimi črkami napisan izvor surovine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 20:09 17. April 2016.

    Če bi pri nas bile prave inšpekcijske službe in pošteni veterinarji, bi večino uvoženega mesa morali zavrniti, predvsem zaradi slabe …

  • 20:08 17. April 2016.

    živali so » ROJENE - skotene » v Avstriji in tudi SPITANE v Avstriji. Določena kvaliteta mesa in mlečnih izdelkov …

  • 20:08 17. April 2016.

    gnojila UREA, ker za tako količino goveda ne bodo poginili, meso je pa je potem zakisano in ne kvalitetno. In …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.