Namesto kartice telefon

Foto: Suzana Kos
Foto: Suzana Kos
Plačevanje. V prihodnje bomo plačevali s pametnimi telefoni, pravi Lešnik.
Oglej si celoten članek

“Povpraševanje strank v tem trenutku je seveda največje predvsem po kreditih z ugodno obrestno mero, a moramo gledati tudi naprej in gotovo je pomemben del naše prihodnosti v elektronskem in mobilnem bančništvu,” napoveduje Tomaž Lešnik, direktor sektorja razvoja produktov pri Banki Koper.

Do leta 2020 že ustaljeno

Poudarja, da bo področje kartičnih plačil v prihodnjih letih doživelo pomemben premik. “Funkcionalnost plačilnih kartic bo prešla na telefon. Po napovedih stroke se bo do leta 2020 namreč že kar polovica kartičnih transakcij opravila prek mobilnih plačil; delež teh je zdaj v statistiki zanemarljiv, ne dosega niti odstotka vseh kartičnih transakcij,” razkriva.

In kako bo to mobilno poslovanje videti konkretno? “POS-terminali bodo ustrezno nadgrajeni oziroma spremenjeni, namesto plačilnih kartic pa bomo v prihodnje za plačila uporabljali svoje pametne telefone, ki jih bomo prislonili k POS-terminalu,” pravi Lešnik.

Bili so prvi

Banka Koper je bila sicer prva, ki je leta 1991 na slovenskem trgu izdala lastno plačilno kartico. V pilotnem projektu takratne plačilne kartice activa je bilo vključenih 300 prodajnih mest in tisoč kartic. V sistem Activa je danes vključenih 12 slovenskih bank in hranilnic, ki so do danes izdale že več kot 1,2 milijona kartic. Njihov tržni delež med vsemi izdanimi karticami v Sloveniji je 30-odstoten, po prometu s karticami 45-odstoten, delež POS-terminalov tega sistema pa je 38-odstoten.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.