Namesto praznika na kraju katastrofe

Foto: Žurnal24 Janša je Gorenjsko obiskal na enega od najhujših dni v zgodovini regije.
Obisk vlade na Gorenjskem, ki je ta del Slovenije obiskala po dveh letih, je minil v senci hudih poplav v Selški dolini.
Oglej si celoten članek

Premier Janez Janša si je tako namesto odprtja nove proizvodne hale podjetja Domel v Železnikih ogledal prizorišče in posledice naravne katastrofe. Preostale dejavnosti predstavnikov vlade so potekale po načrtih, premier Janša pa je gorenjski pokrajini napovedal bistven razvojni napredek.

Janša je izrazil obžalovanje, da se obisk začenja drugače, kot je bilo predvideno, in upanje, da neurje ni zahtevalo človeških življenj. "Vse drugo bo mogoče popraviti. Združili bomo sile in naredili vse, kar je v naši moči," je zagotovil premier in ob tem prizadetim obljubil pomoč vlade.

V podjetju Domel bi sicer morali imeti velik praznik in odprtje že dolgo pričakovane nove proizvodno- skladiščne hale ter Janši in nekaterim ministrom ob obisku vlade na Gorenjskem predstaviti avtobus na vodikove gorivne celice. Namesto tega je novo Domelovo halo zalila voda, ki je pokrila celotno pritličje. V Domelu ne vedo, kdaj bodo sploh lahko zagnali proizvodnjo.

Janša je za lokalne medije povedal, da je Gorenjska od zadnjega vladnega obiska pred dvema letoma napredovala, zmanjšala razvojni zaostanek in postala regija z najnižjo stopnjo brezposelnosti.

Prihodnji napredek pa bo regiji prinesel regionalni razvojni program, saj strategija razvoja na območju gorenjske pokrajine predvideva številne pomembne projekte. Pri tem je Janša omenil gospodarsko središče Gorenjske, ki bo največja razvojna okrepitev regije v prihodnjem desetletju, in dogradnjo gorenjske avtoceste, ki naj bi bila končana prihodnje leto. S finančnega vidika pa je opozoril na pomen učinkovitega črpanja in porabe evropskih sredstev.

Žerjav ocenjeval gorenjske ceste
Minister za promet Radovan Žerjav pa se je mudil v Mestni občini Kranj, kjer so mu kranjski župan Damijan Perne in predstavniki občinske uprave predstavili problematiko prometnega omrežja na območju gorenjske prestolnice. Žerjav je po končanem srečanju v izjavi za medije dejal, da ga veseli, da izvajanje nacionalnega programa izgradnje avtocest tudi na Gorenjskem poteka v skladu z napovedano dinamiko. V gradnji sta dva avtocestna odseka, in sicer Vrba–Peračica v dolžini desetih kilometrov, ki bo predvidoma končan novembra leta 2008, in odsek Peračica–Podtabor v dolžini 2,4 kilometra, ki naj bi bil dokončan še do konca tega leta.

Na Gorenjskem je pomemben projekt tudi umeščanje dvotirne proge Ljubljana–Jesenice, katere začetek gradnje je predviden za leto 2012, konec pa za 2017. Za progo so že zagotovljena evropska sredstva. Na Gorenjskem se bodo tudi nekatere ceste, med katerimi velja omeniti škofjeloško in blejsko obvoznico, financirale iz evropskih skladov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.