Namesto prodaje dokapitalizacija?

Foto: Žurnal24 (Foto: Bobo)
Pivovarna Laško naj ne bi prodala Mercatorja, ampak naj bi pivovarja dokapitalizirali.
Oglej si celoten članek

Sveži kapital sto milijonov evrov naj bi po poročanju današnjih Financ prispevali Orbico, Panvita in zdajšnji lastniki pivovarne, med njimi tudi Kad in banke.

Za dokapitalizacijo se je po pisanju časnika uprava Pivovarne Laško odločila pred današnjo sejo nadzornega sveta, saj prodaji ni bila naklonjena.

Predvsem dobavitelji so se zbali, da bi Agrokor Ivice Todorića, ki je za delnico Mercatorja ponudil največ, s polic vrgel njihove izdelke, kar so po poročanju časnika v Konzumu že počeli.

Nezaželen Todorić
Za nakup 23,34-odstotnega deleža Mercatorja je hrvaški Agrokor najprej ponudil 195 evrov za delnico, investicijska sklada Mid Europa Partners in Warburg Pincus pa 170 in 165 evrov.

Todoriću po pisanju Financ niso pomagale niti obljube, da bo s slovenskimi dobavitelji sklenil dolgoročne pogodbe, da v Mercatorju tri leta ne bo prodajal svojih izdelkov, kakor tudi ne, da bi slovenskim podjetjem odprl pot na hrvaški trg, kjer praviloma zdaj niso bila zaželena.

Prav tako, še piše časnik, ni bila dovolj mamljiva najvišja ponudba (206 evrov za delnico), ki bi jo Agrokor lahko še zvišal (do 230 evrov).

Dokapitalizatorji
Med potencialnimi dokapitalizatorji so po pisanju časnika prekmurski živilec Panvita, ki je v lasti Stanka Polaniča (nekdanjega šefa kmetijskega ministra Židana), in Orbico, ki je v lasti Hrvata Branka Roglića (ta je sicer tudi slovenski častni konzul v Splitu), ki pa se s Todorićem zadnje čase po informacijah Financ ne razume najbolje. Financiral naj bi ju sklad iz tujine; kateri, časniku ni uspelo izvedeti.

Sodeloval naj bi tudi državni sklad Kad, ki je zdaj sedemodstotni lastnik Pivovarne Laško. Računalo pa naj bi se tudi na denar bank, ki so že lastnice Laškega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.