Nanje se bo treba navaditi

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Medvedi na Dolenjskem živijo tudi na območjih, kjer jih do zdaj ni bilo.
Oglej si celoten članek

"To, da se je medved sredi noči znašel na cesti skozi Otočec, ni nenavadno, saj je le zašel na poti iz enega v drugi gozd," pravi Marjan Kumer z novomeške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Po njegovih besedah se bo treba na medvede navaditi tudi v krajih, kjer jih v preteklosti ni bilo.

Ljudje vznemirjeni

"Na območju Škocjana in Tržišča jih živi kakšnih pet; možno pa je, da njihove poti potekajo tudi od severa proti jugu, ne le obratno, kot smo bili vajeni do zdaj," pojasnjuje Kumer. "V tej smeri je svet dokaj poseljen, in če medveda na njegovi naravni poti kaj zmoti, rine iz težave v težavo, tako kot je tekel po cesti."

Zaradi naštetega v prihodnje pričakujejo še več srečanj ljudi z medvedom.

"V Suhi krajini na primer ljudje pričakujejo, da bodo lahko srečali medveda, in se znajo preventivno vesti, torej tako, da so slišni. Tu, kjer do zdaj medvedov ni bilo, pa sta vznemirjenje in strah večja," dodaja Kumer.

Andrej Eršte, starešina Lovske družine Otočec, pravi, da se je omenjeni medved najverjetneje pomikal proti Gorjancem, saj je v plitvini Krke pod Otočcem naravni prehod divjadi. Alojzij Dragan iz Lovske družine Gorjanci pa pojasnjuje, da tu živita dva ali trije medvedi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 14:43 31. Maj 2012.

    super, potem pa mislim da je najbolje da pokličete kako lovsko družino, da bi imeli 2 na dvorišču, ker ste …

  • 15:26 30. Maj 2012.

    Najbolje bo, da se ljudje izselimo in medvedom prepustimo, kar je po mnenju nekaterih njihovo. Mislim, da niti ne vemo …

  • 09:55 30. Maj 2012.

    Nehajte vsi jamrati v božjo mater. Bogi medvedi, mi krčimo njihov življenjski prostor in ne obratno. V vsaki lovski trgovini …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.