Napad medveda

Foto: Žurnal24 (Foto: Monika Grom)
Okoli 19. ure je v bližini vasi Zapotok v občini Ig medvedka z mladičkoma napadla sprehajalko.
Oglej si celoten članek

Nekaj po 19. uri je pri vasi Zapotok v občini Ig medvedka z mladičkoma napadla sprehajalko in njenega psa. "Ženska je dobila poškodbe po nogah in rokah, vendar ni v življenjski nevarnosti. Odpeljali so jo v klinični center," nam je potrdila Maja Adlešič z ljubljanske policije.

420 do 1200 evrov znaša kazen za lastnike psov, ki slednje nenadzorovano pustijo v lovni prostor oziroma gozd. Lani so lovski inšpektorji izrekli 15 takšnih kazni. Koliko so jih še policisti, nimamo podatka.

Po naših podatkih se je napadena blizu vasi Zapotok sprehajala s psom. Pes ni bil na povodcu; potem ko je v gozdu naletel na medvedjo trojico, je zbežal nazaj k lastnici, kjer je prišlo do neizogibnega. Medvedka je po napadu skupaj z mladičkoma zbežala v gozd.

Policisti so z mesta napada obvestili pristojne na zavodu za gozdove, ki se za odstrel medvedke niso odločili.

V gozdu smo gostje mi
Predsednik Lovske zveze Slovenije Srečko Felix Krope to neprijetno srečanje z zverjo izkoristi za opozorilo: "Ne le v času, ko imajo gozdne živali mladičke, pač pa vse leto velja, da ljudje psov v gozd ne smemo spuščati nenadzorovano. Tudi sicer je treba vedno znova opozarjati, da smo v gozdu gostje mi."

Medvedu je človek že močno skrčil življenjski prostor, poleg tega pa je evropska zakonodaja narekovala ukinitev mrhovišč. "Prej smo z mrhovišči, na katera smo lovci vozili odpadke iz mesnic, medveda držali globoko v gozdu. Zdaj mrhovišč ni več in medved gre pač za hrano," pravi Krope in poudari, da si lovci prizadevajo za vrnitev mrhovišč.

Ministrstvo za okolje in prostor vsako leto odredi odstrel medvedov; letos jih je na tej listi 70.

Praviloma se umakne
Čeprav smo v gozdu gostje mi, se nam njegovi prebivalci praviloma izognejo. "Do takšnih srečanj z medvedom pride izjemno redko, saj se nam medved praviloma izogne," pravi Krope. Izjeme so običajno situacije, kjer se medvedja mati zboji za svoj rod in napade zato, da bi zaščitila mladičke.

Če vendarle pride do napada, vztrajamo v pogovoru s predsednikom lovske zveze: "Umakniti se zagotovo ne boste mogli, saj medved doseže hitrost tudi do 60 kilometrov in več," pravi lovec. "Nekateri uporabljajo spreje, gobarji udarjajo po drevesih," pove in doda, da tega, ali res drži tisti napotek, da se je najbolje uleči na tla in biti nepremičen, tudi sam na svoji koži ne bi rad preizkusil.

Zadnjo smrtno žrtev, ki je bila posledica napada medveda na človeka, smo sicer v Sloveniji zabeležili v zgodnjih 70. letih. V zadnjih 10 letih pa beležijo od enega do tri primere telesnih poškodb na leto.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.