"Napad na svobodo posameznika"

Foto: Žurnal24 katarina kresal sad 250409
To je brezmejni nesmisel in napad na svobodo posameznika o tem, kako bo živel, pravi predsednica LDS Katarina Kresal v odzivu na sinočnje sprejetje dopolnila SDS k 4. členu družinskega zakonika.
Oglej si celoten članek
Ne poznam detajlov. Ampak če nekdo hoče, da bi mu država pomagala ščititi neko pogodbo, potem je fajn, če jo da na papir.
Žiga Turk prek Twitterja

Poslanci so namreč v torek v drugem branju zakonika z 41 glasovi za in 40 proti sprejeli dopolnilo SDS, da je zunajzakonska skupnost življenjska skupnost moškega in ženske, ki sta voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom oziroma se jima v tej zvezi rodi otrok.

"Napad na temeljne vrednote"
Po besedah Kresalove je dopolnilo, pri katerem so pretehtali glasovi DeSUS-a, napad na temeljne vrednote, "na katerih smo zgradili našo državo in smo si jih pridobili že pred desetletji", je "nedopustno poseganje države v sfero zasebnega" in napad na svobodo posameznika. Le strah nas je lahko, kaj lahko še sledi od take nenačelne koalicije, je ocenila predsednica LDS.

Kot je pojasnila, se vračamo zelo daleč nazaj, saj je bila zunajzakonska skupnost priznana kot nekaj dobrega, zdaj pa želijo to spremeniti. Ne nazadnje tako dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njenih besedah posega v njeno življenje. "Očitno se konservatizem vrača na velika vrata," ugotavlja predsednica LDS in dodaja, da po tej ureditvi postane drugorazredni državljan.

Tako dopolnilo je po njenih besedah še en dodaten razlog, zaradi katerega zakonika LDS ne bo podprl, če bo tudi končno predlagan v taki obliki. "To je brezmejni nesmisel in napad na našo svobodo," pravi predsednica LDS.

Foto: Žurnal24 france cukjati






Cukjatija moti odziv ministrice
France Cukjati, poslanec SDS v registraciji ne vidi nobenega problema. Če je težava le pojem registracija, pa naj se to drugače imenuje. Po njegovem prepričanju, bi bila registracija dobra rešitev, kajti tudi vladni predlog predvideva, da v primeru spora, se to odloča po nekem dolgotrajnem postopku, samo za določeno vprašanje.
"Administriranje je tako nepotrebno in obremenjujoče za oba partnerja", je še povedal. Cukjatiju se zdi enostavneje, da partnerja že ob začetku skupne zveze podpišeta, da sprejemata medsebojne obveznosti, ki sledijo iz tega statusa.

Ga je pa zelo presenetil odziv ministrice Kresalove, saj je ob pripravi tega družinskega zakonika sodelovalo tudi ministrstvo za notranje zadeve, ki je lansko leto tudi podalo mnenje k temu zakonu.In oni so le dobesedno povzeli, to kar je predlagalo ministrstvo, "sedaj pa smo mi tisti, ki rušimo državo, ki drastično posegamo v človekove pravice". "Če bo LDS proti družinskemu zakoniku, se jim bomo pridružili tudi mi", je še dejal.

 

Foto: Žurnal24 Ale%C5%A1 Zalar

Zalar "kot državljan šokiran"
Predsednik odbora za pravosodje pri LDS in minister za pravosodje Aleš Zalar je "kot državljan šokiran" in ne more verjeti, "da se nam kaj takega dogaja, tak križarski pohod na temeljne vrednote, med drugim na svobodno izbiro posameznika, s kom bo živel, v kakšni obliki in kako bo živel". Svoboda se nam zdaj po njegovih besedah omejuje na najbolj elementarnih področjih, na katerih smo svobodo razvijali desetletja.

  Takšnega zakonika v LDS ne sprejemajo in bodo, zatrjuje Zalar, storili vse, da taka ureditev ne bo sprejeta. Dopolnilo glede zunajzakonskih skupnosti po njegovem mnenju postavlja večino državljanov oziroma parov v drugorazredni položaj.

SD: voz liberalizacije se je obrnil nazaj
S sprejetjem amandmaja SDS k 4. členu sporoča, da se je voz liberalizacije in varovanja človekove pravice do svobode odločanja posameznika obrnil nazaj in pričel najedati pravice zunajzakonskih skupnostih pridobljenih že pred 35. leti, so v odzivu zapisali v SD.

"Po včerajšnji razpravi in vloženih amandmajih največje opozicijske stranke, pa se ne moremo otresti grozečega občutka, da je tendenca peljati stvari v nasprotno smer, na pota neupravičene diskriminacije zunajzakonskih partnerjev, ki se bodo morali po novem ne le registrirati, pač pa jim naj bi bila odtujena tudi pravica za posvajanje otrok."

V SD so ob tem še zapisali, da sprejem amandmaja spominja na čas, "ko je katoliška cerkev, v vse spore družbeno-civilne sfere zlasti družine, vsiljevala svojo ideologijo in svojo resnico, ki pa ni nujno "sveta" in sprejemljiva za vse. Zato sporočamo, da bomo, predvsem zaradi spoštovanja svobodne izbire oblike partnerskih odnosov, storili vse, da se časi, ko so bili otroci zunajzakonskih zvez ožigosani za pankrte in potisnjeni na rob družbe, nikoli več ne vrnejo!"

Navedena sprememba definicije zunajzakonske skupnosti pomeni nedopusten poseg v pravice zunajzakonskih partnerjev, ki se ne bodo želeli odločiti za registracijo svoje zveze, menijo na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve: Nedopusten poseg
Na ministrstvu za delo, drružino in socilane zadeve menijo, da »registracija« zunajzakonske skupnosti, ki je predlagana z dopolnilom, ni v skladu z neformalno naravo zunajzakonske skupnosti, saj gre za pare, ki take formalnosti očitno ne želijo, in jih tudi z zakonom ne gre v to siliti na način, da se z zakonom predpiše obvezno registracijo zunajzakonske skupnosti.
Zato je po njihovem potrebno upoštevati, da v Sloveniji danes že več kot polovica otrok živi v zunajzakonski skupnosti in da so državljani to obliko skupnega življenja, ki jo je vpeljal veljavni zakon pred 35 leti, očitno sprejeli kot ustrezno.

"Poleg tega predlog Družinskega zakonika predvideva več različnih načinov sklepanja zakonske zveze, tudi povsem neslovesnega – samo pred matičarjem in brez prič. Ocenjujemo, da smo tako ugodili tudi tistim parom, ki želijo svojo odločitev za skupno življenjsko pot zaznamovati samo s kratkim uradnim dejanjem," so zapisali v sporočilu za javnost.

Med drugim poudarjajo tudi, da sprejetega člena v praksi ni mogoče izvajati, saj je besedilo zelo pomanjkljivo, njegova izvedba pa nedorečena.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.