Napovedal ustavno presojo referendumske pobude

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Finančni minister Janez Šušteršič je napovedal ustavno presojo morebitne referendumske pobude o zakonu o izvrševanju proračuna, ki jo napovedujejo sindikati javnega sektorja.
Oglej si celoten članek

Glede pobude se bodo odločili v sredo, sicer pa predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ne izključuje možnosti za vnovično pobudo za veto.

Predlog veta na zakon o izvrševanju proračuna, ki ga je podala skupina svetnikov s prvopodpisanim Štrukljem, so državni svetniki danes obravnavali na zadnji dan pred iztekom mandata. V treh poskusih glasovanja pa je bil državni svet nesklepčen, predsednik državnega sveta Blaž Kavčič pa je sejo nato prekinil.

Kot so pojasnili v DS, do izteka mandata, torej do srede opoldne, ko se na ustanovni seji sestane nov DS, sicer ostaja formalna možnost, da bi sejo nadaljevali. A dodajajo, da predsednik DS nadaljevanja seje ne bo sklical, saj bi se v tem primeru na isti dan sestala dva sklica državnega sveta.

Kavčič je sicer že ob koncu današnje seje nakazal, da je postopek končan. Bi pa lahko v prihodnjem sklicu državnega sveta postopek stekel na novo, če bi pobudo za veto vložili znova. Sedemdnevni rok za izglasovanje veta se sicer izteče v četrtek ob polnoči, saj je DZ zakon sprejel 6. decembra.

Štrukelj razmišlja o referendumu

Tudi Štrukelj je dejal, da realne možnosti, da bi današnjo sejo nadaljevali v sredo, ni. Možnosti, da bi v novem sklicu državnega sveta znova vložili pobudo za veto, pa, kot pravi, ne more niti zanikati niti potrditi. Je pa po njegovih besedah težko verjetno, da bo do tega prišlo, saj se bodo v sredo sindikati javnega sektorja odločili glede vložitve 2500 podpisov za začetek zbiranja podpisov za referendum o omenjenem zakonu.

V sredo se namreč sestane koordinacija stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, s seboj bodo prinesli podpise in tako potrdili, da želijo pri vlaganju podpisov sodelovati, pojasnjuje Štrukelj. Če pa se za to ne odločijo, po njegovih besedah znova obstaja teoretična možnost za vložitev pobude za veto.

"Mislim, da je to situacija, ki si je nihče ne želi"

Šušteršič pa je v izjavi za medije ob robu konference Akademskega društva Pravnik z naslovom Umik države iz gospodarstva napovedal, da bodo v primeru vložitve pobude za začetek postopkov za referendum na ustavno sodišče vložili zahtevo za presojo ustavnosti takšnega referenduma.

Če zakon na referendumu pade, pa po njegovih besedah sledi eno leto začasnega financiranja, kar pomeni, da ne morejo zagotoviti dodatnih sredstev, ki so predvidena za politiko zaposlovanja, za podjetništvo in za nekatere investicije, ne morejo črpati več evropskih sredstev kot letos, izvajajo pa lahko samo tiste programe kot letos. "Mislim, da je to situacija, ki si je nihče ne želi," je dejal minister.

Zakon o izvrševanju proračuna sicer ureja tudi način, kako se bo zagotovilo predvideno zmanjšanje mase plač za zaposlene v javnem sektorju. Predlagatelji veta menijo, da zakon nesistemsko, nezakonito in neskladno z ustavo ter brez dogovora s socialnimi partnerji posega v sistemske predpise in povsem na novo ureja plačno politiko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 14:05 12. December 2012.

    Se že pelje na TR 21.12.

  • 14:01 12. December 2012.

    7.ssDržavno tožilstvo zaposli sina Barbare Brezigar - http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/jaka-brezigar-sijajno-napreduje-<br /><br />8.ssDržavno tožilstvo zaposli hči Barbare Brezigar - http://www.dnevnik.si/slovenija/v-ospredju/1042321411<br /><br />9.ssPoslansko mesto …

  • 14:00 12. December 2012.

    1.ssJanša zaposlil hčer Mazej Kukovičeve - http://www.dnevnik.si/clanek/1042522085<br /><br />2.ssMazej Kukovičeva zaposlila prijateljico Janševega sina - http://www.rtvslo.si/slovenija/mazej-kukoviceva-zaposlila-prijateljico-jansevega-sina/288261<br /><br />3.ssDružba Plinovodi d.o.o., …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.