Napovedane spremembe avtorskih pravic še vedno za časom

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Skupina operaterjev je danes sporočila, da predlagana novela zakona o avtorski in sorodnih pravicah premalo upošteva nove oblike in nove načine ustvarjanja in uporabe avtorskih del v okolju digitalnih tehnologij in globalnih komunikacijskih omrežij.
Oglej si celoten članek

"Zakonodajalec bi moral poiskati rešitve, ki bi uporabnikom avtorskih del ponujale enostavne načine razčiščevanja pravic na enem mestu," so v skupni izjavi zapisali operaterji Amis, T-2 in Telekom Slovenije. Takšni sistemi bi operaterjem omogočali enostavno in učinkovito razčiščevanje pravic, avtorjem in imetnikom pravic pa monetizacijo njihovih pravic na vsebinah tudi v digitalnem okolju.

Sprejetje novele je pomembno, še bolj nujno pa je, da bi zakonodajalec začel urejati arhaične rešitve veljavnega zakona in pripravil pravno podlago za napredne poslovne modele, ki se razvijajo v okolju digitalnih tehnologij in globalnih komunikacijskih omrežij, so še zapisali.

Trojica operaterjev, ki ima v Sloveniji skupaj skoraj 70-odstotni tržni delež fiksnih širokopasovnih priključkov, priznava, da je glavni namen predloga gotovo izboljšanje nadzora nad kolektivnimi organizacijami s ciljem povečanja njihove učinkovitosti. A obenem opozarjajo, da predlog poleg dobrih rešitev vsebuje tudi več problematičnih določb, ki obetajo več težav, dodatnih stroškov in potencialnih problemov ter manj dobrih rezultatov pri urejanju in razčiščevanju pravic na trgu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.