Nas čaka finančni kolaps?

Foto: Žurnal24 (Foto: BOBO)
Rešitev za nastale razmere v državi so po besedah Žige Turka, SDS v odstopu vlade, paketu za oživitev gospodarstva, vzpostavitvi delujoče pravne države in v strukturnih reformah.
Oglej si celoten članek

Rešitev za nastale razmere v državi so po besedah predsednika odbora za razvoj v strokovnem svetu SDS Žige Turka v odstopu vlade, paketu za oživitev gospodarstva, vzpostavitvi delujoče pravne države in v strukturnih reformah.

Slovenija naj ne bi dosegala evropskega povprečja razvitosti, ki naj bi ga dosegla do leta 2013.
"Pod to vlado ni bilo razvoja, imeli smo dva finančna ministra, ne pa tudi ministra za razvoj," je dejal. Ob tem je dodal, da je država pod vladama Janeza Drnovška in Antona Ropa zmanjševala razvojni zaostanek za povprečjem EU. Le pod vlado Janeza Janše se je približala na 92 odstotkov unijinega povprečja bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca po kupni moči, zdaj pa je ta odstotek v dveh letih padel za štiri odstotne točke. Po pričakovanjih se bo trend padanja nadaljeval.

Kot meni Turk bistvo težav ni v pomanjkanju nekaj strukturnih reform, ampak "da v našem modelu tranzicijskega neosocialističnega gospodarstva zadnjih 20 let gospodarstvo oz. finančni sistem nista pametno locirala kapitala". Slovenija bo moral narediti nekaj v smeri pravne države in tržnega gospodarstva.

Če se bo trend nadaljeval, bomo priča kolapsu
Predsednika odbora za finance v strokovnem svetu SDS Andreja Širclja pa skrbi poročilo Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Vlada, po mnenju strokovnega sveta SDS, vsako leto ustvari za 2,2 milijarde evrov proračunskega primanjkljaja, kar vodi tudi v večje zadolževanje.

Kar je izredno slabo za finančno stabilnost in tudi siceršnjo stabilnost države, meni Šircelj in ocenjuje, da lahko, če se bo tak trend nadaljeval, pride do kolapsa finančnega sistema. Meni, da bo potrebo finančni sistem sanirati z naravnimi ukrepi, ki morajo biti usmerjeni k ustvarjanju novih delovnih mest.

Dotaknil se je tudi pokojninske reforme, od katere po njegovem mnenju ni odvisna stabilnost finančnega sistema.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.