"Naše" romske hiške

Foto: Žurnal24
Lastništvo. Z občine pripomb na Gursov izpis nepremičnin v Žabjaku še niso oddali.
Oglej si celoten članek

Na Mestni občini (MO) Novo mesto se na izpisek Geodetske uprave Republike Slovenije (Gurs) o njenih nepremičninah, tudi o nelegalnih objektih v romskem naselju Žabjak, še niso odzvali. Kot nam je za sobotni Žurnal povedal Franci Bačar, direktor Geodetske uprave Novo mesto, je precej omenjenih bivališč ob popisu leta 2006 popisala MO, tako da so v tem primeru obvestilo poslali občini.

Če stavba nima znanega lastnika, smo obvestilo poslali lastnikom zemljišča, na katerem ta stoji.
Franci Bačar, direktor Geodetske uprave Novo mesto

O davku prezgodaj
Izpis Gursa je informativnega značaja in je le začetek priprave podlag za izračun davka na nepremičnine. Ko bomo pridobili vso ustrezno dokumentacijo, bomo jasno odgovorili, kaj je v lasti mestne občine in kaj ne, oziroma bomo na Gurs tudi podali pripombe. Zato je o morebitnem plačevanju davka še prezgodaj govoriti,” so nam dejali v kabinetu župana Alojza Muhiča. A vendar: če se lastniki zemljišč v Žabjaku, to so ministrstvo za obrambo, MO in zasebniki, na Gursu ne bi oglasili za popravek lastništva nelegalnih romskih stavb, bi se lahko zgodilo, da bi morali davek plačati oni.

Med krajani spet vre
Lastniki zemljišč so ogorčeni in zaskrbljeni, da bodo morali davke za te objekte plačevati oni,” je opozoril Silvo Mesojedec, predsednik Regijske civilne iniciative za reševanje romske problematike.

Alojz Korbar, eden izmed takšnih lastnikov parcel, je povedal, da so na njihovi zemlji štiri romske hiše in barake. “Ne vemo, kako naj ukrepamo. Če bi Romi želeli to zemljo kupiti, bi jim jo prodali. A kako razmišlja država, da nam sploh pošlje takšno obvestilo, da smo lastniki romskih bivališč?” se je vprašal.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.