Naši avtobusi vendarle pri Arabcih!

Foto: Žurnal24
Sodišče je zavrnilo predlog podjetja Viseon Bus, da se TVM začasno prepove proizvodnja letaliških avtobusov. Naročilo bodo izpolnili v roku.
Oglej si celoten članek

Kljub zadovoljstvu zaradi odločbe ljubljanskega sodišča pa Tovarna Vozil Maribor (TVM) opozarja, da jim je bila z izvajanjem negativne medijske kampanje ter z nekorektnim in zavajajočim obveščanjem dobaviteljev in poslovnih partnerjev povzročena neprecenljiva poslovna škoda.

Viseon Bus GmbH nam želi s tožbo in drugimi neposlovnimi ravnanji samo škodovati pri nastopu na arabskem tržišču. Po odločitvi sodišča smo zadovoljni, čeprav menimo, da nam je celotno pravdanje povzročilo nepopravljivo poslovno škodo tako doma kot na tujem.
 

O tožbi proti Viseonu se bodo odločili šele po posvetu z odvetniki, ko bo znana vsa poslovna škoda. Proizvodnja sedaj poteka v skladu z naročili, ki jih bo 200 zaposlenih izpolnilo v roku, zatrjujejo v podjetju.

TVM-ju so v Viseonu pred vložitvijo tožbe zamerili zlasti posel, ki sta ga aprila sklenila TVM in savdska družba Al Amad. Šlo je za 25 milijonov evrov težko pogodbo, na podlagi katere naj bi TVM izdelal sto nizkopodnih avtobusov Vivair MB 1341. Al Amad naj bi jih prodal zlasti v državah Perzijskega zaliva.

Spomnimo Štajerce obtožili kraje
Podjetje Viseon Bus GmbH je junija vložilo tožbo zaradi domnevnega plagiatorstva; mariborska tovarna naj bi si zaradi pomanjkanja lastnega razvoja s krajo intelektualne lastnine pomagala do izvedbe letališkega avtobusa Tipa MB 1341, za proizvodnjo katerega naj ne bi imela niti ustrezne licence.

Viseon Bus GmbH je v tožbi navajalo, da je TVM sklenil licenčno pogodbo z družbo Neoplan, ki pa naj bi pravice iz pogodbe prenesla na podjetje Viseon Bus GmbH. V TVM so očitke v celoti zavrnili; sklenili so sicer dve pogodbi s podjetjem Neoplan. Prva, ki se je dotikala razvoja, je bila v celoti realizirana, druga, glede serijske dobave avtobusov, pa se novembra lani iztekla.

Osnovni pogoj za proizvodnjo letališkega avtobusa naj bi bilo po njihovih poudarkih generično znanje s področja proizvodnje avtobusov, s katerim pa naj bi TVM razpolagala še pred začetkom sodelovanja z družbo Neoplan.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.