Naši policisti zahtevajo nujno spremembo na uniformi

Foto: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu
Foto: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu
Zaradi objave Hojsovega seznama želijo policisti postati anonimni.
Oglej si celoten članek

Sindikat policistov Slovenije (SPS), eden od dveh reprezentativnih sindikatov zaposlenih v policiji, je na državo naslovil pobudo glede spremembe pri identifikacijskih oznak na uniformi. Manjši od obeh policijskih sindikatov (večji je Policijski sindikat Slovenije) sicer ne sodeluje v aktualni stavki, vseeno pa ga je zelo zmotila poteza notranjega ministra Aleša Hojsa, ki je dal objaviti poimenski seznam vseh zaposlenih pri policiji skupaj z njihovimi decembrskimi bruto zaslužki. 

SPS predlaga, da "se zaradi trenutnih razmer, ki so nastopile po javni objavi plač uslužbencev policije izdajo usmeritve, da policisti do nadaljnjega zaradi lastne varnosti na uniformah nosijo izključno identifikacijske številke."

V skladu z uredbo o uniformah namreč policisti v obliki našitka nosijo na uniformi identifikacijsko oznako z osebnim imenim ali številko. V sindikatu menijo, da bi moral delodajalec izdati usmeritve, da policisti na unmiformah v prihodnje nosijo samo še identifikacijske številke ali pa izdati interni akt, "na katerih delovnih mestih in pri katerih nalogah policistom identifikacijske oznake z imenom in priimkom policije ni treba nositi, pri tem pa naj se vključi vse operativne delavce policije."

Foto: Anže Petkovšek protivladni protest

"Samo vprašanje časa, kdaj bo policistu zagorel avto ali hiša"

V sindikatu se pri obrazložitvi sklicujejo tudi na objavo na omrežju Twitter, kjer je bila po četrtkovem protestu v Ljubljani objavljena fotografija policista, ki je vodil delo ostalih policistov, med katerim so bili izvedeni tudi določeni represivni ukrepi. Poleg objave z njegovim imenom je bila zapisana tudi višina njegove bruto plače in pripis "Sitnica."

"Glede na to, da je omenjeni policist neposredno vodil delo policistov povezano s protesti, pri čemer so policisti v določenih primerih zoper protestnike izvajali tudi represivne ukrepe, lahko kaj hitro zaradi tega postane tudi tarča in predmet za maščevanje. Zato je lahko samo vprašanje časa, kdaj bo nekomu od policistov zagorel avto ali hiša," nadaljujejo v sindikatu.

"Ne potrebuješ nekega dodatnega znanja, temveč zgolj v nadaljevanju še vtipkaš ime in priimek v spletni iskalnik in ugotoviš, da je konkretna oseba zaposlena na PP Ljubljana Center. Ko ima nekdo vse te podatke oziroma razpolaga z njimi, lahko na koncu delavnika enostavno takega policista počaka v bližini policijske postaje. To pa omogoča tudi, da vidi, v kateri avto se nato usede in nenazadnje tudi kam se bo odpeljal. Ob malo večji predrznosti pa z vožnjo lahko nadaljuje za samim policistom, in sicer vse do njegovega cilja, ki je po končanem delu praviloma naslov stalnega bivališča oziroma kraj kjer živi on in njegova družina. S tem pa se posledično izpostavi tudi vse družinske člane, ki tako lahko postanejo dodatne tarče."

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 21

  • 13:39 17. Januar 2021.

    No ne se delat žrtev . Po vseh predpisih Policije , imate že zdavnaj možnost , da nosite samo številko …

  • 21:07 16. Januar 2021.

    Anonimnež z orožjem je zame terorist in ga bom tudi obravnaval kot terorista

  • 16:30 16. Januar 2021.

    Kateri policisti, da to zahtevajo!??? Ta, ki to zahteva sigurno ni policist ampak neko teslo, ki nima pojma o nošenju …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.