Nasilje narašča

Foto: Žurnal24
Na centru za pomoč žrtvam nasilja EMMA opažajo porast prijav nasilja. Popaja: Uboji so navadno povezani z ljubosumjem.
Oglej si celoten članek
"V našem centru svetujemo ženskam, jim pomagamo pri prijavi. Smo pa tudi njihove zagovornice ali spremljevalke. Z njo se odpravimo na policijo, k zdravniku, na sodišče, ..."
Dževada Popaja

V zadnjem času smo priča porasti ubojev v družini. Ponavadi se izkaže, da se je nasilje v družini dogajalo že dlje časa in je dogodek, ki se je pripetil, le posledica preteklih dogajanj med štirimi stenami.

"Vsi uboji so ponavadi povezani z ljubosumjem  Pozorni moramo biti na patološko ljubosumnost, kjer je za nekoga lahko edini izhod to, da ubije svojo partnerko," nam pove Dževada Popaja iz Zavoda EMMA, centra za pomoč žrtvam nasilja.

Vsekakor pa je sprožilcev nasilja več. Do njega pripeljejo različne krizne situacije. In na srečo imamo v Sloveniji kar nekaj nevladnih organizacij, ki z nasveti in dejanji pomagajo žrtvam nasilja.

V Ljubljani je mreža pomoči po besedah Dževade dobro pokrita in vzpostavljena. "Težava je v manjših mestih, na koga se obrniti za pomoč. Ampak, če je nujno, lahko žensko še isti trenutek napotimo v krizni center. V njem je lahko 3 tedne, potem pa gre lahko v varno hišo."

Prijava policiji
Pomembno je, da v primeru nasilja pravilno reagiramo. "Po zakonu smo nasilje dolžni prijaviti," pove Dževada. A žal ponavadi s prijavo odlašajo tudi žrtve."Včasih nas prej pokličejo sosedje ali sorodniki. Žrtve pokličejo šele kasneje."

V kolikor žrtev nasilja pokliče v Zavod EMMA, jo povežejo s policijo. Policija mora po zakonu o preprečevanju nasilja odrediti prepoved približevanja.

Pravilen postopek policije je po besedah naše sogovornice odvisen od senzibilnosti in izobraženosti policista. Prevečkart se zgodi, da nasilje zamenjajo s kršenjem javnega reda in miru.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.