Nasilne so tudi ženske

Foto: Žurnal24 Komandir PP Velenje Aleš Lipuš pravi, da prek medijev opozarjajo ljudi, naj jim
Nasilja vseh vrst je vedno več. Žrtve so največkrat otroci.
Oglej si celoten članek

“Vrata je zaloputnil in nekaj zamomljal. Takoj ko me je zagledal, je začel vpiti, češ, zakaj da še ne spim in da ni treba, da ga čakam. Bil je jezen, ker sem pač videla, da je domov spet prišel pijan. Že v naslednjem trenutku je padalo. Pred udarci sem si poskušala zaščititi glavo, po kateri je najraje tolkel, sledile so brce. Tisto noč sem sklenila, da je dovolj,” nam zaupa ena od mlajših žensk, ki so svoj mir začasno našle v materinskem domu.

Največkrat otroci
Žrtve. V več kot polovici primerov so žrtve nasilja otroci, skoraj tretjina je žensk. Nasilje najpogosteje prijavijo žrtve same, ko zberejo pogum, sledijo vladne in nevladne organizacije, pa tudi sorodniki. “Nasilje se neredko razkrije ob obravnavi drugih postopkov, povezanih z žrtvijo ali nasilnežem,” pravi Aleš Lipuš.

Skrhani odnosi in alkohol
“Lani smo obravnavali kar 138 primerov družinskega nasilja, zoper 119 osumljencev podali ovadbe in izrekli 53 prepovedi približevanja. Med njimi tudi štirim ženskam,” pojasnjuje Aleš Lipuš, komandir Policijske postaje (PP) Velenje, in dodaja, da se med vzroki nasilja največkrat pojavlja alkohol, redkeje zasvojenost z drogami, vse pogosteje pa do nasilja privedejo socialne stiske in skrhani družinski odnosi. “Obravnavali smo tudi nekaj pretepov med šolarji, a te težave uspešno rešujemo v sodelovanju z ravnatelji šol,” pove Lipuš.

Med seboj se obveščajo
Mestna občina Velenje (MOV) je že od decembra 2008 vključena v projekt celovitega reševanja nasilnih dejanj, katerega nosilca sta podjetje Sirius.Si in društvo Beli obroč. “Raziskava, ki smo jo izvedli med Velenjčani, je pokazala, da je slaba polovica zaskrbljena zaradi povečevanja nasilja vseh vrst, tudi v službi in med starejšimi,” ugotavljajo na MOV. Da je družinskega in nasilja na splošno vse več, prav tako ugotavlja Zlatka Srdoč Majer, direktorica Centra za socialno delo Velenje. “Nas o sumljivih zaznavah takoj obvestijo šole ali zdravstveni dom, dobro pa sodelujemo tudi s policijo,” poudarja Srdoč Majerjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.